Grillowanie to już majówkowa tradycja. Choć w ten weekend majowy pogoda nie będzie rozpieszczać, to wcale nie musimy porzucać planów o pysznym jedzeniu prosto z rusztu! Poznaj wskazówki, dzięki którym staniesz się mistrzem grillowania.
Zanim zabierzesz się do grillowania, upewnij się, że urządzenie, którego będziesz używać jest wyczyszczone z pozostałości po ostatnim użytkowaniu. Jeśli grill jest czysty, warto odświeżyć go dodatkowo czystą, nawilżoną ściereczką.
Następnie należy wybrać odpowiednie miejsce, w którym postawisz sprzęt. Pamiętaj, że wybrana przez ciebie powierzchnia musi sprawić, by grill stał stabilnie. Ze względów bezpieczeństwa zrezygnuj ze stawiania grilla w pobliżu materiałów łatwopalnych np. drewna. Aby uniknąć dymu, należy ustawić grill w taki sposób, by był osłonięty przed wiatrem. Jeśli jednak nie masz takiej możliwości, pamiętaj, by ustawić go tak, by dym nie leciał w stronę gości.
Grilla można rozpalić za pomocą dostępnych w sklepie akcesoriów. Najtańszym i najszybszym sposobem jest brykiet lub węgiel drzewny. Trzeba je jednak stale uzupełniać. Aby rozpalić grilla, należy z większych kawałków węgla lub brykietu ułożyć mały stosik na dnie grilla i podpalić. Najlepiej zrobić to długimi zapałkami lub zapalarką, dzięki czemu unikniesz ryzyka poparzenia.
Jeśli nie chcesz czekać na to, aż grill porządnie się rozpali, użyj podpałki w kostkach lub płynie. Nie gaś ognia, nawet jeśli może wydawać ci się zbyt duży tylko poczekaj, że się nieco zmniejszy. Nie wolno używać w tym celu gazet!
Przygotowane na grill szaszłyki czy kiełbasę możesz położyć na ruszt dopiero wtedy, gdy węgiel osiągnie odpowiednią temperaturę. Można to ocenić w prosty sposób - jeśli zobaczysz na węglu biały, charakterystyczny nalot, to możesz rozpocząć grillowanie. Do węgla można dodać gałązkę jałowca, drzewka owocowego lub ziół, dzięki którym grillowane potrawy nabiorą aromatu.
Pamiętaj, by podczas grillowania przestrzegać wszelkich zasad bezpieczeństwa.