Jajko to jeden z najważniejszych symboli wielkanocnych. Symbolizuje początek, życie, odrodzenie się przyrody. Przypominamy jak obchodzić się z jajkami podczas świąt i jak sprawić, aby wyglądały wyjątkowo na wielkanocnym stole.
Najlepszą metodą na ugotowanie jajek tak, aby nie pękły, jest wkładanie jajek do zimnej wody. Stopniowe podgrzewanie jajka sprawia, że skorupka nie pęka. Jeżeli wrzucimy je wprost do gotującej się wody, szansa na pęknięcie będzie większa. Do gotującej się wody warto dodać łyżkę soli. Sprawi to, że ugotowane jajko będzie łatwiej obrać.
Barwienie jajek w łupinach cebuli to tradycyjny i prosty sposób na ładne zdobienia. Łupiny należy włożyć do garnka i zalać zimną wodą, powoli zagotować i zostawić na wolnym ogniu na kilkanaście minut. Do gotowego wywaru należy włożyć umyte jajka i gotować na twardo przez około 10 minut (długość gotowania zależna jest m.in. od wielkości jaj). Farbowanie jajek łupinami od cebuli sprawi, że nabiorą ciemnobrązowego, intensywnego koloru. Aby wyglądały bardziej elegancko, można je na koniec odrobinę natłuścić - będą wtedy ładnie się błyszczeć.
Jajka można barwić również kurkumą. Można ją kupić niemalże w każdym sklepie. Aby przygotować wywar z kurkumy, wystarczy dodać do wody 4-5 łyżek przyprawy, szczyptę soli i trochę octu. W tak przygotowanej miksturze należy gotować jajka około 10 minut, a potem trzymać w garnku jeszcze przez ok. dwie godziny. Będą miały intensywny, żółty kolor.
Jajka można malować na różne sposoby i kolory. Nie trzeba wcale być drugim Picasso, aby uatrakcyjnić nieco wygląd wielkanocnych jaj. Można po prostu pomalować je kolorowymi markerami w dowolne wzory. Ładnie będą się prezentować na przykład pisanki w kropki, czy w kolorowe pasy. Ozdabiając jajka, można wykorzystać także gazety, które nie są już potrzebne. Wystarczy jajka okleić czarno-białymi gazetami, przewiązać wstążeczką lub sznurkiem... i gotowe.Jeśli jednak macie ochotę na nieco bardziej wymagającą technikę zdobienia jaj, warto sięgnąć po decoupage. Potrzebny będzie specjalny klej, pędzelek, serwetki i lakier, a instrukcje można znaleźć w internecie.
Mrożenie jajek to kwestia sporna i można znaleźć różne uwagi na ten temat. Wiele książek kucharskich i blogerów sugeruje, aby jajka mrozić, ale tylko surowe i bez skorupek. Do tego najlepiej mrozić oddzielnie białka i żółtka. Szczególnie istotne może się to okazać dla osób, które lubią wypieki. Same białka można potem szybko odmrozić i zrobić na przykład bezy. Nie należy mrozić jajek ugotowanych, pokrytych majonezem lub innym farszem.