Wielkanoc 2021. Jakie produkty spożywcze można zamrozić i przechowywać dłużej?

Wielkanoc to czas, który kojarzy się z rodzinnymi spotkaniami i suto zastawionym stołem pełnym wielkanocnych przysmaków. Warto wiedzieć, które produkty można po świętach zamrozić i zjeść nieco później, a które należy spożyć szybciej.

Wśród klasycznych wielkanocnych dań znajdują się jajka faszerowane lub z innymi dodatkami, sałatki, żurek, mazurek czy babka wielkanocna. Oprócz tego na każdym stole goszczą wędliny, sery i wiele innych produktów, które często, niezjedzone, lądują po świętach w koszu. Aby uniknąć marnowania jedzenia i wprowadzić dobrą praktykę przechowywania tych produktów, przypominamy, które z nich nadają się do zamrożenia.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Czy można mrozić jajka? 

Mrożenie jajek to kwestia sporna, a zdania są podzielone. Przeważa jednak opinia, że jajka mrozić można, ale tylko i wyłącznie surowe. Wiele książek kucharskich i blogów poleca, aby mrozić oddzielnie żółtka i białka. Ta wiedza przyda się to szczególnie osobom, którym po pieczeniu ciast zostaje dużo białek - można potem je odmrozić i przygotować na przykład bezy.

Robisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza. Jak tego uniknąć? PodpowiadamyRobisz świadome zakupy? Co z tego, skoro resztki i tak wrzucasz do kosza

Czy można mrozić żurek? 

Żurek to danie, które bez przeszkód można zamrozić. Najlepiej od razu podzielić całą zupę na małe porcje i wlać do słoików. Można tak przygotowany żurek trzymać nawet trzy tygodnie. Jeśli lubicie dodawać śmietany - zróbcie to dopiero po odmrożeniu, bezpośrednio przed podaniem.

Mięso i wędliny. Czy można je mrozić?

Z powodzeniem można też przechowywać dłużej mięso czy różne wędliny. Mogą potem być dodatkiem do innych dań, jak na przykład pizza.

Jak mrozić pieczywo?

Pieczywo można mrozić, najlepiej w małych porcjach, żeby w razie potrzeby móc rozmrozić tylko kilka kromek chleba, a nie od razu cały bochenek, który potem mógłby wyschnąć. Największy sens ma jednak mrożenie świeżego pieczywa, a nie takiego, które już przeleżało całe święta i zaczyna robić sie czerstwe. Z takiego lepiej zrobić bułkę tartą, kiedy całkiem je wysuszymy.

Które ciasta można mrozić? Niektóre się do tego nie nadają

Ciasta takie jak suche babki można zamrozić i wyciągnąć w momencie, kiedy będziecie mieć na nie ochotę, lub kiedy goście wpadną z niezapowiedzianą wizytę, a wy nie będziecie mieć nic innego w zanadrzu. Niestety ciasta kremowe, z masami, nie nadają się do zamrożenia i spożycia, te trzeba zjeść w pierwszej kolejności.

Samotny banan i krzywy burak, czyli uprzedzenia, przez które marnujemy całkiem dobre jedzenieSamotny banan i krzywy burak - uprzedzenia, przez które marnujemy jedzenie

Czego nie można mrozić?

Do mrożenia nie nadaje się majonez i jogurty - rozwarstwią się. Nie wkłada się do zamrażarki również serów twarogowych, ugotowanego już makaronu i ryżu oraz produktów, które były już raz rozmrożone.

Zachęcamy do tego, aby w tym roku zadbać o odpowiednie przechowywanie żywności, której nie uda się zjeść w czasie świąt tak, aby jak najmniej marnować, a przy okazji cieszyć się pysznymi posiłkami nieco dłużej.

Więcej o: