Tego roku po raz drugi zasiądziemy do świątecznego stołu w Wielkanoc w mniejszym gronie niż zazwyczaj, dlatego warto postarać się o to, by mimo panujących obostrzeń atmosfera była wyjątkowa. Z pewnością pomoże nam w tym przygotowanie pysznych potraw, które sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać. Poniżej przedstawiamy propozycje dań, które muszą znaleźć się na Waszych stołach.
Składniki:
Najpierw kroimy pora w talarki i smażymy go na rozgrzanym oleju razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywo zmięknie. Następnie przekładamy je do miski i wyjmujemy przyprawy. Dodajemy ugotowaną białą fasolę kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, sól, pozostałe przyprawy, po czym blendujemy na gładką masę. Smarujemy foremkę olejem, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc) i podajemy wraz z ulubionym sosem, konfiturą żurawinową lub chrzanem w zależności od preferencji.
Składniki:
Gotujemy jajka na twardo. Po ostygnięciu obieramy, dzielimy na połówki oraz wydrążamy żółtka, które rozdrabniamy widelcem. Do masy dodajemy pokrojonego łososia i posiekany drobno koperek. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sól oraz pierz. Mieszamy masę. Gotową masą nadziewamy jajka i układamy na półmisku, po czym posypujemy resztą siekanego kopru.
W czasie świąt nie możemy również zapomnieć o pysznych ciastach, dzięki którym wielkanocna uczta będzie jeszcze smaczniejsza. Najbardziej popularnymi propozycjami na Wielkanoc są babka, mazurek, makowiec, sernik lub pascha. Babkę bez najmniejszego problemu jesteśmy w stanie przygotować sami, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by móc rozkoszować się jej smakiem. Kilka przepisów na to ciasto znajdziecie TUTAJ.