Potrawy wielkanocne, które zrobią furorę na świątecznym stole i znikną w mgnieniu oka

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Podczas uroczystego świętowania na naszych stołach znajdzie się całe mnóstwo tradycyjnych dań, jednak niektórzy z pewnością nie będą stronić od nowości, dzięki którym kuchnia nabierze nowego wyrazu. Przedstawiamy potrawy wielkanocne, które zrobią prawdziwą furorę i znikną z waszych stołu w mgnieniu oka!
Zobacz wideo Wielki test jajek. Który przepis najbardziej przypadł nam do gustu?

Tego roku po raz drugi zasiądziemy do świątecznego stołu w Wielkanoc w mniejszym gronie niż zazwyczaj, dlatego warto postarać się o to, by mimo panujących obostrzeń atmosfera była wyjątkowa. Z pewnością pomoże nam w tym przygotowanie pysznych potraw, które sprawią, że goście nie będą mogli się od nich oderwać. Poniżej przedstawiamy propozycje dań, które muszą znaleźć się na Waszych stołach.

Potrawy wielkanocne: Pasztet koperkowy z porem  

Składniki:

  • biała część pora 
  • kilka łyżek oleju do smażenia 
  • 3 liście laurowe 
  • 2 ziarna ziela angielskiego 
  • 2 szklanki ugotowanej białej fasoli (namaczamy przez noc szklankę suchej; następnego dnia gotujemy do miękkości) 
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej 
  • 100 ml oleju roślinnego 
  • 2 łyżki sosu sojowego 
  • 1 łyżeczka majeranku 
  • 1/2 łyżeczki lubczyku 
  • 1/2 łyżeczki imbiru w proszku 
  • 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 
  • 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej 
  • 1/2 pęczka szczypiorku 
  • 1 pęczek koperku 
  • sól i pieprz 
  • olej 

Sernik wiedeński - przepis na ŚwiętaJaki sernik przygotować na Wielkanoc? Oto kilka inspiracji

Najpierw kroimy pora w talarki i smażymy go na rozgrzanym oleju razem z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Smażymy na małym ogniu, mieszając od czasu do czasu, aż warzywo zmięknie. Następnie przekładamy je do miski i wyjmujemy przyprawy. Dodajemy ugotowaną białą fasolę kaszę jaglaną, olej, sos sojowy, sól, pozostałe przyprawy, po czym blendujemy na gładką masę. Smarujemy foremkę olejem, wykładamy masę i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C. Odstawiamy do wystudzenia (najlepiej na całą noc) i podajemy wraz z ulubionym sosem, konfiturą żurawinową lub chrzanem w zależności od preferencji.  

Potrawy wielkanocne: Jajka faszerowane z łososiem

Składniki:

  • 6 jajek 
  • 100 g łososia wędzonego 
  • pęczek świeżego koperku 
  • jogurt naturalny gęsty 
  • sól 
  • pieprz 

'Ludzie szukają tradycji, ale odświeżonej. Już niekoniecznie musi być tak, jak robiła mama czy babcia'Wielkanoc na zamówienie. "Mazurek musi być słodki i piękny, a baby obfite"

Gotujemy jajka na twardo. Po ostygnięciu obieramy, dzielimy na połówki oraz wydrążamy żółtka, które rozdrabniamy widelcem. Do masy dodajemy pokrojonego łososia i posiekany drobno koperek. Dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego, sól oraz pierz. Mieszamy masę. Gotową masą nadziewamy jajka i układamy na półmisku, po czym posypujemy resztą siekanego kopru.  

Ciasta na Wielkanoc- sprawdź słodką listę najbardziej popularnych wypieków. Zdjęcie ilustracyjneCiasta na Wielkanoc- sprawdź słodką listę najbardziej popularnych wypieków

W czasie świąt nie możemy również zapomnieć o pysznych ciastach, dzięki którym wielkanocna uczta będzie jeszcze smaczniejsza. Najbardziej popularnymi propozycjami na Wielkanoc są babka, mazurek, makowiec, sernik lub pascha. Babkę bez najmniejszego problemu jesteśmy w stanie przygotować sami, dlatego warto poświęcić chwilę czasu, by móc rozkoszować się jej smakiem. Kilka przepisów na to ciasto znajdziecie TUTAJ

Więcej o: