Wielki Piątek to jedyny dzieñ w czasie Triduum Paschalnego, kiedy w ko¶ciele katolickim nie jest odprawiana msza święta. Dodatkowo, w przeciwieństwie do innych dni w okresie wielkanocnym, wiernych obowiązuje ścisły post. Na czym on polega?
W każdy piątek wierzący powinni powstrzymać się od spożywania mięsa oraz pokarmów pochodzenia mięsnego. Dotyczy to wszystkich osób wychowywanych w wierze katolickiej, które ukończyły 14. rok życia. To tzw. prawo wstrzemięźliwości.
Inaczej jest w Wielki Piątek. To jedno z dwóch dni (obok Środy Popielcowej) w Kościele Katolickim, kiedy wiernych obowiązuje tzw. post ścisły. Celem postu ścisłego łączy zarówno spożywanie potraw mięsnych, jak i ograniczenie ilościowe posiłków.
Co do zasady, według Kodeksu Prawa Kanonicznego (kanon 1252), osoby, które obowiązuje post ścisły, są zobowiązane do spożycia jednego posiłku do syta oraz dwóch skromnych posiłków w ciągu dnia. Wielkopiątkowy post ścisły dotyczy każdego katolika od 18 do 60 roku życia.
W prawie kanonicznym funkcjonuje również zapis, że rodzice oraz duszpasterze młodych wiernych powinni się zatroszczyć o to, by osoby w wieku poniżej 18 lat, niezwiązane jeszcze prawem postu ścisłego, zachowały wstrzemięźliwość w imię katolickiej pokuty.
Z obowiązku odbywania postu ścisłego zwolnione są osoby przewlekle chore, które ze względów zdrowotnych nie mogą zachować wstrzemięźliwości. Takie osoby otrzymują od kościoła dyspensę.
Podczas ścisłego postu, czyli w Wielki Piątek, można jeść ryby, nabiał, zboża, kasze, owoce oraz wszelkiego typu warzywa. Należy jednak pamiętać o określonej ilości posiłków. Dozwolony jest jeden syty posiłek i dwa skromne w ciągu całego Wielkiego Piątku.
W Wielki Piątek wiele osób decyduje się także ze zrezygnowania ze spożywania słodyczy oraz wszelkich używek, w tym alkoholu.