Zbliża się czas świąt wielkanocnych. W tym roku wiele osób spędzi go w mniejszym gronie niż zazwyczaj, warto więc dołożyć starań, by na stole pojawiły się tradycyjne potrawy. Nie zapominajmy dodawać do nich także świeżej, domowej rzeżuchy, która jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów oraz wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.
Podczas śniadania wielkanocnego zjadane są przede wszystkim produkty ze święconki: jajka, chleb, kiełbasa, chrzan czy babka. Możemy podawać je w przeróżnych różnych formach. Po śniadaniu czas na obiad - zwykle składa się on z pieczonego mięsa i świątecznej zupy. A na osłodę desery - kuchnia wielkanocna ma w swoim zanadrzu wiele smakowitych propozycji. Poniżej przedstawiamy listę tradycyjnych potraw wielkanocnych (w linkach znajdują się ciekawe przepisy):
Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także deserów. A te zadowolą każdego łasucha. Należą do nich przede wszystkim:
To, jakie potrawy najchętniej jadane są podczas Wielkanocy, często zależne jest także od regionu. Na południu Polski szczególnie popularna jest chrzanówka (także krzonówka), czyli zupa chrzanowa sporządzana z dodatkiem jajek i wędlin. Dla świętkorzystkiego charakterystyczne są natomiast rakowskie dzionie, czyli kiszka pieczone w jelicie wieprzowym lub wołowym. Na Śląsku natomiast wypieka się buchty, czyli drożdżowe słodkie bułeczki.