Potrawy wielkanocne. Jakie tradycyjne dania powinny zagościć na naszych stołach? [LISTA]

Święta wielkanocne tuż, tuż! Co powinno znaleźć się na naszym stole poza poświęconymi pisankami? Które potrawy przygotować na przystawkę, obiad lub deser podczas Wielkanocy? Przedstawiamy najważniejsze dania, które wydobędą czar tradycyjny świąt.

Zbliża się czas świąt wielkanocnych. W tym roku wiele osób spędzi go w mniejszym gronie niż zazwyczaj, warto więc dołożyć starań, by na stole pojawiły się tradycyjne potrawy. Nie zapominajmy dodawać do nich także świeżej, domowej rzeżuchy, która jest prawdziwym bogactwem witamin i minerałów oraz wykazuje wiele prozdrowotnych właściwości.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Wielkanocne potrawy - jakie dania powinny znaleźć się na stole?

Podczas śniadania wielkanocnego zjadane są przede wszystkim produkty ze święconki: jajka, chleb, kiełbasa, chrzan czy babka. Możemy podawać je w przeróżnych różnych formach. Po śniadaniu czas na obiad - zwykle składa się on z pieczonego mięsa i świątecznej zupy. A na osłodę desery - kuchnia wielkanocna ma w swoim zanadrzu wiele smakowitych propozycji. Poniżej przedstawiamy listę tradycyjnych potraw wielkanocnych (w linkach znajdują się ciekawe przepisy):

  • jajka faszerowane,
  • pasta jajeczna,
  • jajka z majonezem, 
  • jajka marynowane,
  • sałatki (jarzynowe, z jajkiem, z tuńczykiem),
  • żurek lub biały barszcz z kiełbasą,
  • galaretka,
  • zupa chrzanowa,
  • gotowana szynka,
  • pieczony schab.

Desery wielkanocne - lista

Na wielkanocnym stole nie może zabraknąć także deserów. A te zadowolą każdego łasucha. Należą do nich przede wszystkim:

Koszyczek wielkanocny w tym roku podrożejeWielkanocny koszyczek: co umieścić w święconce?

Tradycyjne potrawy wielkanocne

To, jakie potrawy najchętniej jadane są podczas Wielkanocy, często zależne jest także od regionu. Na południu Polski szczególnie popularna jest chrzanówka (także krzonówka), czyli zupa chrzanowa sporządzana z dodatkiem jajek i wędlin. Dla świętkorzystkiego charakterystyczne są natomiast rakowskie dzionie, czyli kiszka pieczone w jelicie wieprzowym lub wołowym. Na Śląsku natomiast wypieka się buchty, czyli drożdżowe słodkie bułeczki.

Więcej o: