Jajka w różnych postaciach, sałatki i mazurek - tego na Wielkanoc nie może zabraknąć. Tradycji musi stać się zadość, jednak na naszych stołach może pojawić się także coś oryginalnego. Przedstawiamy kilka nieoczywistych propozycji, którymi można zrobić bliskim przyjemność i sprawić, aby te święta były wyjątkowe.
Wygląda przepięknie, dobrze smakuje i nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Aby zrobić galaretkę w kształcie jajka, należy zaopatrzyć się w bulion, żelatynę, szynkę, kukurydzę, marchewkę z groszkiem, natkę pietruszki i opcjonalnie koperek. Ważne będą także skorupki po jajkach, które posłużą za foremki.
Żelatynę mieszamy w gorącym bulionie. Skorupki jaj wyparzamy i wkładamy do pudełek po jajkach, otworem do góry. Wypełniamy je składnikami z listy: szynką, kukurydzą, pietruszką i koperkiem, do 2/3 wysokości, a resztę wypełniamy bulionem. Całość wkładamy do lodówki i trzymamy w niej, aż zastygnie. Na koniec wystarczy wyjąć galaretki ze skorupek i ładnie podać. Szczegółowy przepis na galaretki w kształcie jajek i więcej wielkanocnych przystawek znajdziesz na portalu haps.pl.
Obok tradycyjnego mazurka na stole dobrze jest też postawić świąteczną babkę. Może tym razem przygotować inną niż zazwyczaj, z czerwonym winem, z przepisu Ewy Wachowicz?
Co będzie potrzebne:
Jak przygotować wielkanocną babkę z winem? Mikserem należy utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie cały czas miksując, należy dodawać po jednym żółtku, a w dalszej kolejności kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Potem dodajemy przesianą mąkę na przemian z partiami wina, a na koniec startą czekoladę.
W oddzielnej misce trzeba ubić białka jajek, które następnie przekłada się do masy i miesza wszystko razem. Ciasto w odpowiedniej formie (o średnicy 28 cm) piecze się około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe! Tę i więcej babek można znaleźć na stronie haps.pl.