Wielkanocne potrawy. Jak urozmaicić tegoroczne święta? Niecodzienne przepisy

Wielkanoc 2021 upłynie na kameralnych spotkaniach w cieniu lockdownu i obostrzeń. Nie oznacza to jednak, że święta muszą być nudne. Proponujemy, jak wprowadzić trochę świeżości na wielkanocny stół, aby zaskoczyć bliskich.

Jajka w różnych postaciach, sałatki i mazurek - tego na Wielkanoc nie może zabraknąć. Tradycji musi stać się zadość, jednak na naszych stołach może pojawić się także coś oryginalnego. Przedstawiamy kilka nieoczywistych propozycji, którymi można zrobić bliskim przyjemność i sprawić, aby te święta były wyjątkowe.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Galaretki w kształcie jajek na wielkanocny stół. Prosta, a efektowna przystawka

Wygląda przepięknie, dobrze smakuje i nie jest skomplikowana w przygotowaniu. Aby zrobić galaretkę w kształcie jajka, należy zaopatrzyć się w bulion, żelatynę, szynkę, kukurydzę, marchewkę z groszkiem, natkę pietruszki i opcjonalnie koperek. Ważne będą także skorupki po jajkach, które posłużą za foremki. 

Żelatynę mieszamy w gorącym bulionie. Skorupki jaj wyparzamy i wkładamy do pudełek po jajkach, otworem do góry. Wypełniamy je składnikami z listy: szynką, kukurydzą, pietruszką i koperkiem, do 2/3 wysokości, a resztę wypełniamy bulionem. Całość wkładamy do lodówki i trzymamy w niej, aż zastygnie. Na koniec wystarczy wyjąć galaretki ze skorupek i ładnie podać. Szczegółowy przepis na galaretki w kształcie jajek i więcej wielkanocnych przystawek znajdziesz na portalu haps.pl.

Stół wielkanocnyPrzystawki na Wielkanoc - co postawić na stole? Przepisy i lista zakupów

Wielkanocna babka inna niż zwykle - z czerwonym winem

Obok tradycyjnego mazurka na stole dobrze jest też postawić świąteczną babkę. Może tym razem przygotować inną niż zazwyczaj, z czerwonym winem, z przepisu Ewy Wachowicz?

Co będzie potrzebne:

  • 300 g masła
  • 300 g cukru
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • szczypta soli
  • 6 jajek
  • 400 g mąki pszennej
  • łyżka proszku do pieczenia
  • 150 ml czerwonego wytrawnego wina
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • łyżeczka cynamonu
  • 3 łyżeczki kakao

Jak przygotować wielkanocną babkę z winem? Mikserem należy utrzeć masło, cukier, cukier waniliowy i sól. Następnie cały czas miksując, należy dodawać po jednym żółtku, a w dalszej kolejności kakao, cynamon i proszek do pieczenia. Potem dodajemy przesianą mąkę na przemian z partiami wina, a na koniec startą czekoladę. 

W oddzielnej misce trzeba ubić białka jajek, które następnie przekłada się do masy i miesza wszystko razem. Ciasto w odpowiedniej formie (o średnicy 28 cm) piecze się około 60-70 minut w temperaturze 170 stopni. Gotowe! Tę i więcej babek można znaleźć na stronie haps.pl.

Babka wielkanocnaBabka z mlekiem skondensowanym - puszysta i wilgotna. Idealna na święta

Więcej o: