W końcu tłusty czwartek - dzień, w którym możemy sobie pozwolić na bezkarne objadanie słodkościami. Z tej okazji przedstawiamy przepisy na proste domowe pączki, które przygotujesz w mgnienia oku.
Będziesz potrzebować:
Przygotowanie ciasta:
Mleko lekko podgrzej, a masło roztop. Wszystkie składniki (poza cukrem pudrem i olejem) umieść w misce i wyrabiaj je przez kwadrans. Następnie odłóż ciasto na pół godziny, by wyrosło. Rozłóż stolnicę i posyp ją mąką. Z ciasta uformuj jednolite kuleczki, które możesz nadziać ulubionymi konfiturami lub budyniem (najlepiej przy pomocy szprycy lub rękawa, ale możesz wykorzystać także strzykawkę z szerokim zakończeniem), a następnie odłóż je w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na kolejne pół godziny. W tym czasie ciasto powinno podwoić swoją objętość.
Smażenie:
Przygotuj szeroki garnek, zalej go olejem, a następnie dobrze rozgrzej. Do rozgrzanego tłuszczu wrzucaj po kilka kuleczek równocześnie, a kiedy się zarumienią, wyławiaj je przy pomocy łyżki cedzakowej i odkładaj na ręcznik papierowy, który pochłonie nadmiar tłuszczu.
Gotowe pączki posyp cukrem pudrem lub polej lukrem.
Jeżeli zależy Ci na ograniczeniu spożywanych kalorii, pączki z powyższego przepisu możesz także upiec. Wystarczy, że ciasto rozłożysz na blasze i włożysz na 20 minut do rozgrzanego na około 180°C piekarnika. Takie pączki lepiej sprawdzą się polane lukrem.
Będziesz potrzebować:
Przygotowanie ciasta:
Mąkę, proszek do pieczenia, cukier i sól dobrze wymieszaj. Dodaj jajka i serek waniliowy, znów dokładnie wymieszaj. Masa musi być jednolita.
Smażenie:
Do dużego garnka wlej olej i dobrze go rozgrzej. Formuj nieduże kuleczki i wrzucaj do wrzącego oleju. Gdy ciasto się zarumieni, wypieki wyjmuj i przekładaj na ręcznik papierowy. W takiej formie możesz je także nadziać ulubioną konfiturą, jednak pączki serowe są pyszne same w sobie.