Tłusty czwartek już 11 lutego. Niedługo pod cukierniami zaczną się ustawiać kolejki, a w mieście będzie się unosić słodki zapach pączków. Dla tych, którzy w tym roku sami będą przygotowywali słodkości na zakończenie karnawału - proponujemy proste przepisy.
Tłusty czwartek już niebawem. Kiedy będziemy objadać się pączkami?
Przepis na pączki
W serwisie haps.pl proponujemy ten i wiele innych przepisów na domowe pączki:
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 4 dag świeżych drożdży,
- 6 żółtek (jaja rozmiar M),
- łyżka masła,
- 150 ml mleka,
- 2 łyżki cukru,
- łyżka spirytusu
- dodatkowo: konfitura do nadziewania, olej lub smalec, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
- Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i mąki i mieszamy z połową mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
- Roztapiamy i studzimy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
- Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, na który składają się żółtka, mleko, odrobinę soli i spirytus.
- Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając masło i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
- Dzielimy ciasto na niewielkie placuszki, na które nakładamy konfiturę, a następnie formujemy kulkę.
- Uformowane pączki układamy na ściereczce i zostawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
- W tym czasie bierzemy rondel i rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać.
- Do gorącego oleju lub smalcu wkładamy pączki i smażymy je na złoto z obu stron. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Tłusty czwartek na świecie. Co jedzą nasi bliżsi i dalsi sąsiedzi?
Przepis na faworki
Przepis na proste i sprawdzone faworki również podawaliśmy w haps.pl Przypominamy jak je zrobić:
Składniki:
- 0,5 kg mąki,
- 3-4 łyżki cukru pudru,
- 4 łyżki kwaśnej śmietany,
- łyżka masła,
- 6 żółtek ze średnich jajek,
- łyżka wódki,
- olej lub smalec do smażenia
- dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
- Mąkę i cukier puder przesiać do czystego naczynia. Następnie dodać żółtka, masło, śmietanę i wódkę.
- Z tych składników zagnieść gładkie ciasto (można użyć do tego robota kuchennego).
- Przygotowane ciasto należy energicznie uderzać ręką lub wałkiem tak - wtedy je napowietrzamy.
- Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na cienkie placki.
- Z placków wyciąć paski o wymiarach 2,5 na 15 cm.
- W każdym pasku na środku zrobić nacięcie o długości ok. 5-6 cm, przez które przekłada się jeden koniec paska.
- Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, a następnie wkładać po kilka faworków (powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoto z obu stron.
- Gotowe faworki wykładać na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Po więcej przepisów i różne wariacje pączków wejdź na stronę haps.pl.
Zobacz wideo
Po czym poznać najlepsze pączki?