Tłusty czwartek 2021. Proste przepisy na pączki i faworki. Zaskocz rodzinę domowymi wypiekami

Co rok obiecujesz sobie, że w końcu sam zrobisz pyszne pączki lub faworki na tłusty czwartek? Za przygotowania warto wziąć się nieco wcześniej. W artykule prezentujemy proste przepisy na domowe pączki i faworki.

Tłusty czwartek już 11 lutego. Niedługo pod cukierniami zaczną się ustawiać kolejki, a w mieście będzie się unosić słodki zapach pączków. Dla tych, którzy w tym roku sami będą przygotowywali słodkości na zakończenie karnawału - proponujemy proste przepisy.

Przepis na pączki

W serwisie haps.pl  proponujemy ten i wiele innych przepisów na domowe pączki:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki,
  • 4 dag świeżych drożdży,
  • 6 żółtek (jaja rozmiar M),
  • łyżka masła,
  • 150 ml mleka,
  • 2 łyżki cukru,
  • łyżka spirytusu
  • dodatkowo: konfitura do nadziewania, olej lub smalec, cukier puder do posypania

Przygotowanie:

  1. Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i mąki i mieszamy z połową mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
  2. Roztapiamy i studzimy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
  3. Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, na który składają się żółtka, mleko, odrobinę soli i spirytus.
  4. Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając masło i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
  5. Dzielimy ciasto na niewielkie placuszki, na które nakładamy konfiturę, a następnie formujemy kulkę.
  6. Uformowane pączki układamy na ściereczce i zostawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
  7. W tym czasie bierzemy rondel i rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać. 
  8. Do gorącego oleju lub smalcu wkładamy pączki i smażymy je na złoto z obu stron. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu. 

Przepis na faworki

Przepis na proste i sprawdzone faworki również podawaliśmy w haps.pl Przypominamy jak je zrobić:

Składniki:

  • 0,5 kg mąki, 
  • 3-4 łyżki cukru pudru, 
  • 4 łyżki kwaśnej śmietany, 
  • łyżka masła, 
  • 6 żółtek ze średnich jajek,
  • łyżka wódki,
  • olej lub smalec do smażenia
  • dodatkowo: cukier puder do oprószenia

Przygotowanie:

  1. Mąkę i cukier puder przesiać do czystego naczynia. Następnie dodać żółtka, masło, śmietanę i wódkę.
  2. Z tych składników zagnieść gładkie ciasto (można użyć do tego robota kuchennego).
  3. Przygotowane ciasto należy energicznie uderzać ręką lub wałkiem tak - wtedy je napowietrzamy.
  4. Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na cienkie placki.
  5. Z placków wyciąć paski o wymiarach 2,5 na 15 cm.
  6. W każdym pasku na środku zrobić nacięcie o długości ok. 5-6 cm, przez które przekłada się jeden koniec paska.
  7. Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, a następnie wkładać po kilka faworków (powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoto z obu stron.
  8. Gotowe faworki wykładać na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem.

Po więcej przepisów i różne wariacje pączków wejdź na stronę haps.pl.

Zobacz wideo Po czym poznać najlepsze pączki?
Więcej o: