Tłusty czwartek 2021. Proste przepisy na pączki i faworki. Zaskocz rodzinę domowymi wypiekami
Tłusty czwartek 2021. Proste przepisy na pączki i faworki. Zaskocz rodzinę domowymi wypiekami
REKLAMA
martbu
Co rok obiecujesz sobie, że w końcu sam zrobisz pyszne pączki lub faworki na tłusty czwartek? Za przygotowania warto wziąć się nieco wcześniej. W artykule prezentujemy proste przepisy na domowe pączki i faworki.
4
Fot. Joanna Dzikowska / Agencja Wyborcza.pl
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Tłusty czwartek już 11 lutego. Niedługo pod cukierniami zaczną się ustawiać kolejki, a w mieście będzie się unosić słodki zapach pączków. Dla tych, którzy w tym roku sami będą przygotowywali słodkości na zakończenie karnawału - proponujemy proste przepisy.
REKLAMA
Przepis na pączki
W serwisie haps.pl proponujemy ten i wiele innych przepisów na domowe pączki:
Składniki:
0,5 kg mąki,
4 dag świeżych drożdży,
6 żółtek (jaja rozmiar M),
łyżka masła,
150 ml mleka,
2 łyżki cukru,
łyżka spirytusu
dodatkowo: konfitura do nadziewania, olej lub smalec, cukier puder do posypania
Przygotowanie:
Przygotowujemy zaczyn: drożdże rozcieramy z odrobiną cukru i mąki i mieszamy z połową mleka. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około pół godziny.
Roztapiamy i studzimy masło, a żółtka ucieramy z pozostałym cukrem.
Mąkę przesiewamy i dodajemy do niej wyrośnięty zaczyn, na który składają się żółtka, mleko, odrobinę soli i spirytus.
Wyrabiamy ciasto, stopniowo dodając masło i wyrabiamy, aż ciasto całkowicie wchłonie tłuszcz. Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut.
Dzielimy ciasto na niewielkie placuszki, na które nakładamy konfiturę, a następnie formujemy kulkę.
Uformowane pączki układamy na ściereczce i zostawiamy do wyrośnięcia na około kwadrans.
W tym czasie bierzemy rondel i rozgrzewamy tłuszcz - musi być go dużo, tak aby pączki mogły swobodnie w nim pływać.
Do gorącego oleju lub smalcu wkładamy pączki i smażymy je na złoto z obu stron. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy, aby wchłonął nadmiar tłuszczu.
Przepis na faworki
Przepis na proste i sprawdzone faworki również podawaliśmy w haps.pl Przypominamy jak je zrobić:
Składniki:
0,5 kg mąki,
3-4 łyżki cukru pudru,
4 łyżki kwaśnej śmietany,
łyżka masła,
6 żółtek ze średnich jajek,
łyżka wódki,
olej lub smalec do smażenia
dodatkowo: cukier puder do oprószenia
Przygotowanie:
Mąkę i cukier puder przesiać do czystego naczynia. Następnie dodać żółtka, masło, śmietanę i wódkę.
Z tych składników zagnieść gładkie ciasto (można użyć do tego robota kuchennego).
Przygotowane ciasto należy energicznie uderzać ręką lub wałkiem tak - wtedy je napowietrzamy.
Następnie ciasto podzielić na mniejsze porcje i rozwałkować na cienkie placki.
Z placków wyciąć paski o wymiarach 2,5 na 15 cm.
W każdym pasku na środku zrobić nacięcie o długości ok. 5-6 cm, przez które przekłada się jeden koniec paska.
Na patelni mocno rozgrzać tłuszcz, a następnie wkładać po kilka faworków (powinny swobodnie pływać). Smażyć na złoto z obu stron.
Gotowe faworki wykładać na ręcznik papierowy. Na koniec posypać cukrem pudrem.
Po więcej przepisów i różne wariacje pączków wejdź na stronę haps.pl.