Tłusty czwartek jest świętem ruchomym, którego data zmienia się każdego roku. Dzień ten wypada w ostatni czwartek przed rozpoczęciem wielkiego postu, czyli na 52 dni przed Wielkanocą. Zwykle tłusty czwartek przypada na dzień w okresie od 29 stycznia do 3 marca. Tłusty czwartek w 2021 r. obchodzimy 11 lutego.
Tłusty czwartek to święto, którego geneza sięga jeszcze czasów pogańskich. W ten dzień świętowano symboliczny koniec zimy i zarazem początek wiosny poprzez spożywanie tłustych potraw, w tym dużej ilości mięs, popijanych słodkim winem. Pączki, które dzisiaj spożywamy ze słodkim nadzieniem niegdyś zjadano z dodatkiem słoniny.
W XVI wieku w Polsce pojawił się zwyczaj polegający na jedzeniu pączków w wersji słodkiej. Wyglądały one jednak inaczej niż w obecnych czasach. Pączki miały ukryte w środku orzech albo migdał. Osoba, która znalazła go w swoim pączku mogła liczyć na szczęście, dostatek i powodzenie we wszystkich sprawach.
Tradycja jedzenia słodkich pączków utrzymała się do dzisiejszych czasów. To właśnie one królują na stołach w tłusty czwartek. Godnym rywalem pączków stały się również faworki, które w niektórych regionach Polski nazywane są również chrustem lub chruścikami. Zgodnie z obecnym zwyczajem w tłusty czwartek należy zjeść przynajmniej jednego pączka - osoby, które zaniechają temu zwyczajowi nie będą mogły liczyć na powodzenie.