Sałatka jarzynowa, królowa świątecznego stołu [przepis, proporcje]

Sałatka jarzynowa jest jednym z tradycyjnych świątecznych dań, które pojawiają się na stołach w wielu domach. Niemal w każdym wydaniu smakuje jednak inaczej. Poniżej propozycja przepisu, który nie tylko zapewni pyszny smak, ale i wspaniałą konsystencję oraz połączenie składników!

Wielu osobom trudno jest sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez obecności sałatki jarzynowej. Przygotowywana jest często przez całe rodziny, a to za sprawą dość sporej ilości czasu, potrzebnej na przyrządzenie wszystkich składników. Poniższy przepis udowadnia jednak, że warto poświęcić na to nawet kilkadziesiąt minut!

Sałatka jarzynowa - składniki

Składniki na sałatkę:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka (lub dwie mniejsze)
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka na twardo
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka domowego majonezu

Składniki na majonez:

  • 1 jajko (wyparzone)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)

Sałatka jarzynowa - sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy majonez. Do wysokiego i wąskiego naczynia wrzucamy jajko, dodajemy musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz oraz na samym końcu olej. Do naczynia wkładamy blender w taki sposób, aby dotykał dna i miksujemy. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę, blender należy powoli unosić i opuszczać, aż powstanie gęsty majonez. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo możemy dodawać łyżkę gorącej wody.

Następnie przygotowujemy sałatkę. Dokładnie myjemy i wkładamy do garnka ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Również drobno kroimy obrane jabłko, kiszone ogórki, cebulę i jajko na twardo. Pokrojone składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy zielony groszek i majonez, po czym dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać soli i pieprzu.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Więcej o: