Wielu osobom trudno jest sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez obecności sałatki jarzynowej. Przygotowywana jest często przez całe rodziny, a to za sprawą dość sporej ilości czasu, potrzebnej na przyrządzenie wszystkich składników. Poniższy przepis udowadnia jednak, że warto poświęcić na to nawet kilkadziesiąt minut!
Składniki na sałatkę:
Składniki na majonez:
Na początek przygotowujemy majonez. Do wysokiego i wąskiego naczynia wrzucamy jajko, dodajemy musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz oraz na samym końcu olej. Do naczynia wkładamy blender w taki sposób, aby dotykał dna i miksujemy. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę, blender należy powoli unosić i opuszczać, aż powstanie gęsty majonez. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo możemy dodawać łyżkę gorącej wody.
Następnie przygotowujemy sałatkę. Dokładnie myjemy i wkładamy do garnka ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę.
Również drobno kroimy obrane jabłko, kiszone ogórki, cebulę i jajko na twardo. Pokrojone składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy zielony groszek i majonez, po czym dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać soli i pieprzu.