Sałatka jarzynowa, królowa świątecznego stołu [przepis, proporcje]

Sałatka jarzynowa jest jednym z tradycyjnych świątecznych dań, które pojawiają się na stołach w wielu domach. Niemal w każdym wydaniu smakuje jednak inaczej. Poniżej propozycja przepisu, który nie tylko zapewni pyszny smak, ale i wspaniałą konsystencję oraz połączenie składników!

Wielu osobom trudno jest sobie wyobrazić święta Bożego Narodzenia bez obecności sałatki jarzynowej. Przygotowywana jest często przez całe rodziny, a to za sprawą dość sporej ilości czasu, potrzebnej na przyrządzenie wszystkich składników. Poniższy przepis udowadnia jednak, że warto poświęcić na to nawet kilkadziesiąt minut!

Jak nie marnować jedzenia podczas świątJak nie marnować jedzenia podczas świąt? 12 potraw - 12 wskazówek

Sałatka jarzynowa - składniki

Składniki na sałatkę:

  • 3 duże ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 duża pietruszka (lub dwie mniejsze)
  • 1/2 selera korzeniowego
  • 1 jabłko
  • 1 łyżka soli
  • 1 mała cebula
  • 4 ogórki kiszone
  • 4 jajka na twardo
  • 1 puszka groszku
  • 1 szklanka domowego majonezu

Składniki na majonez:

  • 1 jajko (wyparzone)
  • 1 łyżka musztardy
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
  • 1 szklanka oleju rzepakowego
  • 2-3 łyżki gorącej wody (opcjonalnie)

Sałatka jarzynowa - sposób przygotowania

Na początek przygotowujemy majonez. Do wysokiego i wąskiego naczynia wrzucamy jajko, dodajemy musztardę, sok z cytryny, ocet winny, sól i pieprz oraz na samym końcu olej. Do naczynia wkładamy blender w taki sposób, aby dotykał dna i miksujemy. Kiedy składniki zaczną się łączyć w jednolitą masę, blender należy powoli unosić i opuszczać, aż powstanie gęsty majonez. Jeśli konsystencja jest zbyt gęsta, stopniowo możemy dodawać łyżkę gorącej wody.

Choinki bezoweNie tylko pyszne. Inspiracje na piękne świąteczne przekąski i wskazówki, jak je zrobić

Następnie przygotowujemy sałatkę. Dokładnie myjemy i wkładamy do garnka ziemniaki, marchewki, pietruszkę oraz selera. Zalewamy gorącą wodą, dodajemy łyżkę soli i gotujemy na wolnym ogniu przez 40-50 minut, aż warzywa zmiękną. Ugotowane warzywa obieramy i kroimy w kostkę.

Również drobno kroimy obrane jabłko, kiszone ogórki, cebulę i jajko na twardo. Pokrojone składniki umieszczamy w dużej misce, dodajemy zielony groszek i majonez, po czym dokładnie mieszamy. W razie potrzeby możemy dodać soli i pieprzu.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik
Więcej o: