Ciasto marchewkowe to idealna propozycja na zimowe wieczory. Wilgotny środek, korzenny zapach i delikatny krem sprawią, że bożonarodzeniowy wypiek zapadnie w pamięci gości na dłużej. Tradycyjnie warto przygotować też sernik, który można podać na przykład na ciasteczkowym spodzie lub z dodatkami - polewą toffi czy czekoladową, w zależności od gustu domowników. Najtrudniejszym ciastem do przygotowania w naszym zestawieniu jest makowiec, jednak jego smak jest warty zaangażowania.
Składniki na ciasto:
Składniki na krem:
Marchewki wyczyść i zetrzyj na tarce o największych oczkach. Białka ubij na sztywną pianę, dodaj cukier i mieszając, wlewaj pozostałe żółtka. Wszystko wymieszaj, wlej olej, jogurt, mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz sodę, szczyptę soli i cynamon. Wymieszaj. Startą marchew odciśnij z nadmiaru soku i wrzuć do ciasta. Wymieszaj dokładnie drewnianą łyżką. Tortownicę o średnicy 27-28 cm wyłóż papierem do pieczenia lub wysmaruj masłem i wysyp bułką tartą. Wlej ciasto do formy i wstaw całość do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza, piecz przez około 50 minut do suchego patyczka. Ciasto można przekroić na dwa blaty, by przełożyć je kremem. Do przygotowania kremu należy utrzeć masło z cukrem oraz cukrem wanilinowym. Następnie dodawać serek mascarpone i miksować, aż krem dobrze się połączy.
Składniki:
Żółtka oddzielić od białek. W misce masło (wyciągnięte wcześniej i ocieplone do temperatury pokojowe) ucieramy z cukrem na jasny puch. Następnie stopniowo dodajemy żółtka, wsypujemy budynie, cukier waniliowy (lub wlewamy sok z cytryny i dodajemy skórkę) oraz proszek do pieczenia. Powoli dodajemy mielony twaróg i dokładnie wszystko mieszamy. W innej misie ubijamy białka na sztywną pianę. Następnie, na wolnych obrotach miksera, porcjami dodajemy masę serową.
Spód okrągłej formy o średnicy 24 centymetrów smarujemy tłuszczem i wysypujemy mąką pszenną lub bułką tartą. Masę serową można wylać na formę bezpośrednio lub wcześniej obłożyć spód biszkoptami lub ciasteczkową masą (zrobioną z połączenia herbatników, na przykład kakaowych i roztopionego masła, aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku). Sernik pieczemy przez około godzinę w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Jeśli ciasto szybko rośnie, można zmniejszyć temperaturę do 165 st. Po upieczeniu nie otwieramy od razu drzwiczek, ponieważ ciasto opadnie.
Składniki na ciasto:
Składniki na masę makową:
Do dużej miski wsypać mąkę, drożdże, cukier oraz sól i dokładnie wymieszać. Dodać żółtka oraz mleko i energicznie wymieszać. Później dodać rozpuszczone masło i zagnieść jednolite, elastyczne ciasto. Przykryć gotowe ciasto ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia do podwojenia objętości. W międzyczasie można przygotować nadzienie makowe: masę makową wymieszać z posiekanymi orzechami, żurawiną, skórką pomarańczową oraz bułką tartą. Białka z dodatkiem szczypty soli ubić na sztywną pianę i dodać ją do masy, delikatnie mieszając.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe podzielić na 3 części i rozwałkować na prostokąt o grubości około 3 mm. Na każdy kawałek nałożyć 1/3 masy makowej i rozprowadzić, zostawiając około 2 cm wolnego miejsca na brzegach. Zwinąć kawałki ciasta w rolady i podłożyć ich końcówki pod spód, tak żeby się nie rozwinęły. Rolady następnie trzeba owinąć natłuszczonym papierem do pieczenia i zostawić na 20 minut do wyrośnięcia. Następnie wstawić makowce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35 minut.