Na wigilijnych stołach królują przede wszystkim karpie przyrządzane na różne sposoby oraz zupy takie jak barszcz czy grzybowa. Wielu z nas nie wyobraża sobie jednak świąt Bożego Narodzenia bez jakiejś sałatki. Szukasz przepisu na danie, które zasmakuje Twoim bliskim? Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na bożonarodzeniowe sałatki.
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (ok. 40 minut). Odcedź warzywa, odstaw je do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Obierz także ogórka i cebulę, a następnie drobno je posiekaj. Odcedź groszek. Jajka i wszystkie warzywa wrzuć do jednej miski, następnie dodaj majonez i musztardę oraz pieprz i sól według uznania. Wymieszaj i gotowe!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Wymocz filety śledziowe w wodzie przez ok. 60 minut, a następnie je odsącz. Śledzie, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę, odsącz kukurydzę i groszek. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez oraz przyprawy. Wymieszaj. Twoja sałatka jest gotowa!
Składniki:
Sposób przygotowania:
Umyj pora i pokrój go na półplasterki, a następnie przelej na sicie gorącą wodą. Odsącz seler i kukurydzę, ananasa z puszki pokrój na małe kawałki. Pokrój także szynkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Podziel pokrojonego pora na dwie części, a następnie układaj w misce warstwowo: pora, kukurydzę, seler, majonez oprószony solą i pieprzem, szynkę, ananasa, majonez oprószony solą i pieprzem, żółty ser i pora. Taką sałatkę najlepiej podać w szklanym naczyniu, bo w ten sposób prezentuje się najładniej.