Sałatki na święta. Trzy przepisy na pyszne, świąteczne sałatki

Tradycyjna z warzyw gotowanych w mundurkach czy śledziowa z jajkiem? A może warstwowa, przekładana szynką i żółtym serem? Prezentujemy przepisy na bożonarodzeniowe sałatki, których smak Cię zachwyci.

Na wigilijnych stołach królują przede wszystkim karpie przyrządzane na różne sposoby oraz zupy takie jak barszcz czy grzybowa. Wielu z nas nie wyobraża sobie jednak świąt Bożego Narodzenia bez jakiejś sałatki. Szukasz przepisu na danie, które zasmakuje Twoim bliskim? Poniżej przedstawiamy trzy przepisy na bożonarodzeniowe sałatki. 

Zobacz wideo Sałatka gyros. Przepis krok po kroku

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Składniki:

  • 3 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 1 seler
  • 4 jajka
  • 3 ogórki kiszone
  • 1/4 cebuli
  • 1 mała puszka zielonego groszku
  • szklanka majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj ziemniaki, marchewkę, pietruszkę i seler. Włóż je do garnka, zalej wodą i gotuj pod przykryciem, aż będą miękkie (ok. 40 minut). Odcedź warzywa, odstaw je do ostygnięcia, a następnie obierz i pokrój w drobną kostkę. Ugotuj jajka na twardo, obierz i pokrój w kostkę. Obierz także ogórka i cebulę, a następnie drobno je posiekaj. Odcedź groszek. Jajka i wszystkie warzywa wrzuć do jednej miski, następnie dodaj majonez i musztardę oraz pieprz i sól według uznania. Wymieszaj i gotowe!

Sałatka śledziowa z jajkiem

Składniki:

  • 4 filety śledziowe
  • 1 jabłko
  • 3 ogórki kiszone
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • pół puszki groszku konserwowego
  • pół puszki kukurydzy
  • natka pietruszki
  • 30 g majonezu
  • pieprz i sól do smaku

Sposób przygotowania:

Wymocz filety śledziowe w wodzie przez ok. 60 minut, a następnie je odsącz. Śledzie, jajka, jabłko i ogórki pokrój w kostkę, odsącz kukurydzę i groszek. Wszystkie składniki wrzuć do jednej miski, dodaj majonez oraz przyprawy. Wymieszaj. Twoja sałatka jest gotowa!

Warstwowa sałatka z szynką i porem

Składniki:

  • 1 duży por lub 2 małe
  • 200 g szynki wieprzowej
  • 2/3 puszki kukurydzy
  • 160 g selera konserwowego
  • 2/3 puszki ananasa
  • 100 g żółtego sera (np. cheddar)
  • 4 łyżki majonezu
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania:

Umyj pora i pokrój go na półplasterki, a następnie przelej na sicie gorącą wodą. Odsącz seler i kukurydzę, ananasa z puszki pokrój na małe kawałki. Pokrój także szynkę, a ser żółty zetrzyj na tarce. Podziel pokrojonego pora na dwie części, a następnie układaj w misce warstwowo: pora, kukurydzę, seler, majonez oprószony solą i pieprzem, szynkę, ananasa, majonez oprószony solą i pieprzem, żółty ser i pora. Taką sałatkę najlepiej podać w szklanym naczyniu, bo w ten sposób prezentuje się najładniej. 

Więcej o: