Wigilijne potrawy i ich znaczenie. Jaka jest historia poszczególnych dań?

Wigilia i święta Bożego Narodzenia to najbardziej magiczny moment w całym roku. Nawet osoby, które muszą pokonać wiele kilometrów w celu odwiedzin swojej rodziny z pewnością wyczekują tego okresu, między innymi z uwagi na pyszne potrawy, jakie pojawiają się na wigilijnym stole.

Nie tylko dzieci wyczekują świąt Bożego Narodzenia. To okres, w którym wiele dorosłych osób może odpocząć, spotkać się z rodziną i przyjemnie spędzić czas. Żadna Wigilia nie byłaby jednak zgodna z tradycją, gdyby nie potrawy, które każdorazowo powinny pojawić się na stole.

Ciasto piernik (zdjęcie ilustracyjne)Ciasta na Boże Narodzenie 2020. Przepisy na pyszne wypieki

Potrawy wigilijne. Lista świątecznych dań

12 świątecznych potraw, zgodnie z tradycją, powinno pojawić się na każdym świątecznym stole. W praktyce jednak sporo osób decyduje się na bardziej okrojone menu, a zamiast tak dużej różnorodności przygotowują większe porcje kilku dań.

Lista tych potraw składa się z następujących pozycji:

  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Śledzie
  • Karp
  • Kutia
  • Kapusta wigilijna (z grochem)
  • Kompot z suszu
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Zupa grzybowa
  • Kluski z makiem
  • Biała fasola z cebulką
  • Piernik
  • Makowiec

Tradycje związane ze świątecznymi potrawami

Zgodnie z raportem opracowanym przez "Radio Zet", znajdująca się na świątecznym stole zupa grzybowa jest czymś, czego mieszkańcy kilku regionów Polski nie wyobrażają sobie Wigilii. Grzyby od dawna kojarzone były ze zdrowiem i siłą, zaś niektóre wierzenia przypisywały im nadzwyczajne moce.

Co prawda zachowanie ścisłego postu w wigilię nie jest wymagane, jednak sporo osób rezygnuje z mięsa na rzecz ryb, które oznaczają Jezusa i jego zmartwychwstanie. Najczęściej na stołach pojawia się smażony karp.

Boże Narodzenie (zdjęcie ilustracyjne)Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie

Znajdujące się w kompocie z suszu gruszki miały symbolizować długowieczność, natomiast śliwki odpowiadały za odpędzanie złych mocy. Zawarty w makowcu mak z kolei miał zapewniać bogactwo, natomiast piernik - dobrobyt i szczęście.

Zobacz wideo Barszcz wigilijny na zakwasie
Więcej o: