Nie tylko dzieci wyczekują świąt Bożego Narodzenia. To okres, w którym wiele dorosłych osób może odpocząć, spotkać się z rodziną i przyjemnie spędzić czas. Żadna Wigilia nie byłaby jednak zgodna z tradycją, gdyby nie potrawy, które każdorazowo powinny pojawić się na stole.
12 świątecznych potraw, zgodnie z tradycją, powinno pojawić się na każdym świątecznym stole. W praktyce jednak sporo osób decyduje się na bardziej okrojone menu, a zamiast tak dużej różnorodności przygotowują większe porcje kilku dań.
Lista tych potraw składa się z następujących pozycji:
Zgodnie z raportem opracowanym przez "Radio Zet", znajdująca się na świątecznym stole zupa grzybowa jest czymś, czego mieszkańcy kilku regionów Polski nie wyobrażają sobie Wigilii. Grzyby od dawna kojarzone były ze zdrowiem i siłą, zaś niektóre wierzenia przypisywały im nadzwyczajne moce.
Co prawda zachowanie ścisłego postu w wigilię nie jest wymagane, jednak sporo osób rezygnuje z mięsa na rzecz ryb, które oznaczają Jezusa i jego zmartwychwstanie. Najczęściej na stołach pojawia się smażony karp.
Znajdujące się w kompocie z suszu gruszki miały symbolizować długowieczność, natomiast śliwki odpowiadały za odpędzanie złych mocy. Zawarty w makowcu mak z kolei miał zapewniać bogactwo, natomiast piernik - dobrobyt i szczęście.