Ciasta na Boże Narodzenie 2020. Przepisy na pyszne wypieki [piernik, miodownik]

Nieco ponad tydzień pozostał do świąt Bożego Narodzenia. Na wigilijnym stole pojawiają się przede wszystkim barszcz i karp, jednak każdorazowo znajdzie się również miejsce dla przepysznych ciast. Co warto upiec w tym roku? Poniżej przedstawiamy przykładowe przepisy na świąteczne wypieki.

Każdy z nas ma swoje ulubione ciasta, bez których nie wyobraża sobie świąt Bożego Narodzenia. Dla jednych jest nim makowiec, zaś dla innych jest to ciasto z galaretką i owocami. Warto jednak pamiętać, że takich ciast jest zdecydowanie więcej. Poniżej znajdują się przepisy na trzy pyszne ciasta, które z pewnością urozmaicą świąteczny stół.

Boże Narodzenie (zdjęcie ilustracyjne)Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie

Ciasto miodowe z masą kajmakową i budyniem

Składniki:

Miodowe blaty

  • 600 g mąki,
  • ½ szklanki cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 2 łyżeczki sody,
  • 200 g margaryny,
  • 2 łyżki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 żółtka,
  • 3 łyżki płynnego miodu.

Polewa orzechowa

  • 250 g orzechów włoskich drobno posiekanych,
  • 120 g masła,
  • 2,5 łyżki miodu,
  • 1 czubata łyżka cukru.

Krem

  • 750 ml mleka,
  • 200 g masła,
  • ½ szklanka cukru,
  • 1 cukier wanilinowy,
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • 2 łyżki mąki pszennej..

Oprócz tego...

  • 1 puszka masy kajmakowej.

Przygotowanie

Miodowe blaty

Rozsypujemy mąkę, sodę i cukier na stolnicy, następnie dodajemy margarynę i mieszamy, aż uzyskamy konsystencję kaszy. Później dodajemy jajka, żółtka, mleko oraz miód i ponownie mieszamy. Wyrabiamy ciasto rękami, po czym dzielimy je na trzy części i je rozwałkowujemy. Uzyskane placki przekładamy do form wyłożonych papierem do pieczenia. Dwa z nich pieczemy 8-12 minut, a na trzeci na wylewamy ostudzoną polewę orzechową i pieczemy 13-15 minut w temperaturze 170 stopni.

Krem

Do garnka wlewamy 2 i ćwierć szklanki mleka, dodajemy do tego cukier i cukier waniliowy i gotujemy. W pozostałej ilości mleka rozrabiamy mąkę pszenną i ziemniaczaną. Gdy mleko z cukrem zacznie się gotować, wlewamy mleko z mąką i szybko mieszamy. Gotujemy ok 1-2 minuty ciągle mieszając. Masę zdejmujemy z ognia i dodajemy do niej posiekane masło. Mieszamy aż masło się rozpuści (można w tym celu użyć miksera).

Polewa orzechowa

Do rondelka wrzucamy miód, masło i cukier i podgrzewamy je na małym ogniu do chwili, gdy masło się roztopi. Następnie dodajemy posiekane orzechy i podgrzewamy 1-2 minuty, cały czas mieszając. Polewa jest gotowa, gdy cukier się rozpuści.

Złożenie ciasta

Na miodowy blat wylewamy budyń, kładziemy na niego drugi blat, rozsmarowujemy masę kajmakową i przykrywamy go trzecim blatem (z polewą orzechową). Gdy ciasto ostygnie, wkładamy je do lodówki. Kroimy je następnego dnia - gdy miodowe blaty zmiękną.

Piernik ze śliwkami oblany gorzką czekoladą

Składniki:

Ciasto

  • 80 g miodu,
  • 330 g masła,
  • 200 g mąki,
  • 1/6 szklanki mleka,
  • 2 jajka,
  • 2/3 łyżeczki cynamonu,
  • 2,5 łyżeczki przyprawy do piernika,
  • 6,5 dag cukru pudru,
  • 1,5 płaskiej łyżeczki sody,
  • 100 g suszonych śliwek,
  • rum do namoczenia śliwek.

Polewa

  • 7 kosteczek gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżeczka masła.

Suszone śliwki kroimy, wkładamy do miski i zalewamy rumem. Miód, masło, cynamon i przyprawę do piernika podgrzewamy w rondelku na małym ogniu do chwili, gdy miód i masło się roztopią. Zdejmujemy z ognia i zostawiamy do ostygnięcia.

Horoskop dzienny - poniedziałek 14 grudnia (zdjęcie ilustracyjne)Horoskop dzienny - poniedziałek 14 grudnia [wszystkie znaki zodiaku]

Jajka miksujemy, dodając do nich cukier puder. Ubijamy na puszystą masę. Tak przygotowaną masę dodajemy do roztopionego wcześniej miodu z masłem i przyprawami i jeszcze raz mieszamy. Po trochu dodajemy mąkę i mleko, powoli mieszając łyżką. Śliwki odsączamy na sitku, oprószamy mąką i dodajemy do ciasta.

Tak przygotowaną masę przekładamy do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piernik pieczemy w temperaturze 175 stopni przez około 60 minut. Gdy piernik wystygnie, można polać go czekoladową polewą. Aby ją przygotować, należy rozpuścić czekoladę i masło na parze, a następnie wymieszać i od razu wylać na ciasto.

Zobacz wideo Przepisy na pyszne ciasta bożonarodzeniowe - zebrę i piernik