Potrawy wigilijne - lista 12 dań na Boże Narodzenie. Jakie tradycyjne lub regionalne potrawy przyszykować na święta?

Większość z nas przygotowuje się do świąt Bożego Narodzenia z wyprzedzeniem. Dotyczy to zarówno zakupu prezentów, jak i składników do przygotowania dań wigilijnych, które pojawią się na naszych stołach. Jakie są tradycyjne potrawy bożonarodzeniowe, które możemy wpisać na listę 12 dań?

Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Symbolizuje to apostołów, którzy spożyli z Jezusem ostatnią wieczerzę. Liczba ta odnosi się także do liczby miesięcy w roku. Dawniej wierzono, że należy skosztować każdego dania, by zagwarantować sobie powodzenie i sukces na każdy z 12 miesięcy. Dodatkowo na stole powinny znaleźć się potrawy, które można podzielić na cztery kategorie: coś sadu, coś z wody, coś z pola oraz coś z lasu.

Zobacz wideo Sałatka na święta - proponujemy jarzynową lub śledziową

Potrawy wigilijne - lista dań

Na wigilijnym stole powinny znaleźć się na przykład:

  • Barszcz czerwony z uszkami,
  • Zupa grzybowa,
  • Karp,
  • Ryba po grecku,
  • Śledź,
  • Pierogi z kapustą i grzybami,
  • Paszteciki z grzybami.
  • Krokiety z kapustą o grzybami,
  • Sałatka jarzynowa,
  • Kluski z makiem
  • Kutia
  • Kompot z suszonych owoców
  • Kulebiak
  • Makowiec
  • Piernik

Boże Narodzenie 2020. Tradycyjne potrawy wigilijne

Tradycyjne bożonarodzeniowe dania różnią się w zależności od regionu Polski. Na Kaszubach przygotowywana jest zupa z suszonych owoców tzw. brzad, a na deser podawany jest miodny kuch, czyli ciasto z dodatkiem miodu, bakalii, marchwi, marmoladą i polewą z czekolady.

Mieszkańcy Małopolski zajadają się kluskami z makiem, czerwonym barszczem, chałką i kutią. Na Mazowszu podawane są natomiast rwaki - kluski ziemniaczane. Na Podhalu w wigilię podaje się moskale (placki ziemniaczane), kołtankę, kwaśnicę czy kłótę (kapustę gotowaną z ziemniakami). W województwie podlaskim popularne są łamańce (ciasto z makiem), wareniki, racuchy czy zupę piernikową.

Więcej o: