Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Symbolizuje to apostołów, którzy spożyli z Jezusem ostatnią wieczerzę. Liczba ta odnosi się także do liczby miesięcy w roku. Dawniej wierzono, że należy skosztować każdego dania, by zagwarantować sobie powodzenie i sukces na każdy z 12 miesięcy. Dodatkowo na stole powinny znaleźć się potrawy, które można podzielić na cztery kategorie: coś sadu, coś z wody, coś z pola oraz coś z lasu.
Na wigilijnym stole powinny znaleźć się na przykład:
Tradycyjne bożonarodzeniowe dania różnią się w zależności od regionu Polski. Na Kaszubach przygotowywana jest zupa z suszonych owoców tzw. brzad, a na deser podawany jest miodny kuch, czyli ciasto z dodatkiem miodu, bakalii, marchwi, marmoladą i polewą z czekolady.
Mieszkańcy Małopolski zajadają się kluskami z makiem, czerwonym barszczem, chałką i kutią. Na Mazowszu podawane są natomiast rwaki - kluski ziemniaczane. Na Podhalu w wigilię podaje się moskale (placki ziemniaczane), kołtankę, kwaśnicę czy kłótę (kapustę gotowaną z ziemniakami). W województwie podlaskim popularne są łamańce (ciasto z makiem), wareniki, racuchy czy zupę piernikową.