Niemal każdy zapewne byłby w stanie wymienić co najmniej kilka potraw, które bezsprzecznie kojarzą się z okresem świątecznym. Sporo jednak osób może mieć problemy ze wskazaniem wszystkich 12, które według tradycji powinny pojawić się na świątecznym stole podczas Wigilii. Co to za potrawy?
Lista 12 wigilijnych potraw. Co powinno się znaleźć na stole?
Poniższa lista 12 wigilijnych potraw zawiera wszystkie najpopularniejsze dania, które od wielu lat pojawiają się na polskich stołach. Lista ta rzecz jasna może być modyfikowana - wszystko zależy od indywidualnych preferencji czy możliwości w zakresie ich przygotowania.
- Barszcz czerwony z uszkami - zdecydowanie jedna z najpopularniejszych świątecznych potraw. Niektórzy podają go w filiżankach do picia, zaś inny w głębokich talerzach.
- Śledzie w śmietanie - często również podawane są z jabłkami, choć sporo osób preferuje raczej tradycyjną odmianę. Jedno z najbardziej popularnych dań w okresie postu.
- Ryba po grecku - również często przygotowywana potrawa, choć z uwagi na swój smak niektórym może po prostu nie przypaść do gustu. Zgodnie z tradycją przygotowywana jest w towarzystwie wielu warzyw i ziół.
- Sałatka jarzynowa - kolejna z tradycyjnych potraw, których wręcz nie może zabraknąć na wigilijnym stole. W wielu polskich domach do jej przygotowania angażuje się cała rodzina, a to za sprawą wielu składników, jakie mają się w niej znaleźć.
- Zupa grzybowa - niekiedy przygotowywana wraz z czerwonym barszczem, ale niektórzy decydują się tylko na jedną z tych zup. Jej bogaty i aromatyczny smak sprawia, że jest jedną z ulubionych potraw wielu Polaków.
- Kompot z suszonych owoców - kolejna z potraw, która ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Przyprawy korzenne, jak i zapach samych owoców jest czymś, z czym sporo osób kojarzy święta.
- Śledzie po kaszubsku - kolejna z wigilijnych potraw z rybą w roli głównej. To nie tylko regionalny przysmak, ale także wyznacznik świątecznej tradycji. Najczęściej przygotowywane są z winem i rodzynkami.
- Karp w galarecie - niemal taki sam symbol świąt Bożego Narodzenia, co choinka. Karp zatopiony w galarecie z warzywami i rodzynkami w wielu przypadkach zachęca nawet tych, którzy za tą rybą nie przepadają.
- Pierogi z kapustą i grzybami - święta bez pierogów nie byłyby tym samym. Trudno wyobrazić sobie wigilijny stół bez ich obecności. Sporo osób decyduje się na przygotowanie większej porcji w zamian za uszka do barszczu.
- Kapusta z grochem - ugotowana na aromatycznym wywarze grzybowym sama w sobie sprawia, że ślinka cienkie na jej widok. Na wigilijnym stole stanowi również świetny dodatek do ryby lub mięsa.
- Rolada świąteczna - makowiec to ciasto, dla którego zawsze znajdzie się miejsce na wigilijnym stole. Może przyjmować różne formy, jednak za każdym razem to właśnie mak jest w roli głównej.
- Świąteczne pierniki - po sytej kolacji, obok makowca bardzo często spotykanym deserem na Wigilii są pierniczki, przygotowywane w przeróżnych formach. Zazwyczaj przygotowywane są jeszcze przed świętami, aby zdążyły odpowiednio zmięknąć.
Powyższa lista rzecz jasna może być dowolnie modyfikowana. Wiele rodzin dodaje do niej swoje własne potrawy, bez których nie wyobrażają sobie świąt. Kilka z tych dań jednak musi pojawić się na każdym stole, aby celebracja świątecznego okresu wpisywała się w tradycję.
Zobacz wideo
Potrawy wigilijne zdrowe i dietetyczne. Mit czy prawda?