Grzyby jadalne i trujące. Jak odróżnić od siebie podobne grzyby? O czym należy pamiętać?

Trwa sezon na grzybobranie. Coraz więcej Polaków wybiera się z samego rana do lasu, aby powrócić z koszem pełnym przysmaków. Podczas grzybobrania należy być wyjątkowo ostrożnym. Drobna pomyłka może skończyć się nawet śmiercią. Jak odróżnić od siebie grzyby jadalne od niejadalnych? Podpowiadamy, o czym należy pamiętać.

Niedoświadczeni grzybiarze mogą mieć spore problemy z odróżnieniem od siebie grzybów jadalnych oraz trujących. Doświadczenia nabiera się przez lata praktyki. Jeśli jednak wybieracie się na grzyby po raz pierwszy, to warto zabrać ze sobą poręczny atlas grzybów, który pozwoli na szybką identyfikację grzyba. Dobra praktyka nakazuje, aby po powrocie do domu sprawdzić swoje grzyby jeszcze raz. Dzięki temu możemy uniknąć fatalnej w skutkach pomyłki.

Które grzyby są jadalne, a które trujące?

Grzyby jadalne charakteryzują się tym, że po odpowiednim przygotowaniu nie powodują żadnych negatywnych dolegliwości. Grzyby w Polsce rosną dziko w lasach. Tylko ich niewielka część jest masowo uprawiana przez rolników. Grzyby nie zawierają w sobie wielu składników odżywczych. Są jednak niskokaloryczne, dlatego mogą je spożywać osoby przebywające na diecie.

Niektóre rodzaje grzybów jadalnych i niejadalnych są do siebie wyjątkowo podobne. Różnica polega tylko na niektórych detalach. Poniżej przedstawiamy listę grzybów, które mają swojego podobnego i trującego odpowiednika:

  • jadalna pieczarka polna – trujący muchomor jadowity
  • jadalny borowik szlachetny – niejadalny goryczak żółciowy 
  • jadalna kurka – trująca lisówka pomarańczowy
  • jadalny mleczaj rydz – niejadalny mleczaj wełnianka
  • jadalna czubajka kania – trujący muchomor sromotnikowy

Podczas grzybobrania należy pamiętać o tym, aby zebrane grzyby wkładać do pojemnika z dostępem do powietrza, najlepiej do wiklinowego kosza. Grzyby, nawet jadalne, włożone do plastikowej torby bez dostępu do powietrza mogą rozpocząć proces gnicia.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Grzyby jadalne i niejadalne. Warto patrzeć pod spód kapelusza

Jeśli nie jesteśmy pewni swoich umiejętności, to warto zbierać tylko takie grzyby, które na spodzie kapelusza mają charakterystyczne rurki zakończone porami. Wśród grzybów z takimi cechami nie znajdziemy grzybów trujących.

Z kolei wszystkie grzyby trujące mają na spodzie kapelusza blaszki. Wśród jadalnych grzybów z blaszkami znajdziemy następujące gatunki: pieprznik jadalny (tzw. kurki), opieńka miodowa, mleczaj rydz, pieczarka łąkowa, lejkowiec dęty, czubajka kania, pieczarka bulwiasta, gołąbek zielonawy oraz gołąbek wyborny. Wspomniane gatunki grzybów należy zbierać wyjątkowo ostrożnie. Nie trzeba wiele, aby pomylić je z niejadalnymi odpowiednikami.

Zgodnie z najważniejszą zasadą bezpiecznego grzybobrania, jeśli nie mamy pewności, czy dany grzyb jest jadalny, należy zrezygnować z jego jedzenia.