Czy są już grzyby? Rozpoczął się sezon na grzybobranie. Gdzie jest ich najwięcej?

Ciepła pogoda oraz obfite deszcze sprzyjają pojawianiu się grzybów. Sezon na grzybobranie rozpoczyna się pod koniec lata i przy sprzyjającej pogodzie trwa nawet do późnej jesieni. Zobacz, czy są grzyby? Gdzie szukać grzybów?

Wielbiciele grzybobrania na pewno szykują się na obfite zbiory. Wilgotność powietrza z ostatnich tygodni sprawiła, że w polskich lasach zaczęły pojawiać się liczne odmiany grzybów. Podpowiadamy, gdzie pojawiły się najliczniejsze okazy.

Zobacz wideo Te grzyby wyglądają na jadalne, ale mogą tylko zaszkodzić

Aktualna mapa grzybów w Polsce. Gdzie na grzyby?

W pierwszym tygodniu września drastycznie wzrosła ilość grzybów w polskich lasach. Grzybiarze informują o swoich zbiorach za pośrednictwem mediów społecznościowych oraz na profesjonalnych portalach.

Mapa przygotowana przez portal grzyby.pl pokazuje, w której części Polski można liczyć na najlepsze zbiory. Najwięcej grzybów zarejestrowano w niektórych regionach województwa lubuskiego, dolnośląskiego, warmińsko-mazurskiego oraz podlaskiego. Najmniejsze szanse na znalezienie dużej ilości grzybów mają mieszkańcy Pomorza.

Janusz Piechociński pochwalił się znalezionym przez siebie okazem

Efektami swojego grzybobrania pochwalił się były wicepremier Janusz Piechociński. Polityk opublikował na Twitterze zdjęcie znalezionego przez siebie grzyba. Znalezisko Janusza Piechocińskiego wywołało entuzjazm wśród internautów. "Gratuluje okazu!", "Bardzo ładny egzemplarz", "Okazały w rzeczy samej grzyb" - napisali internauci pod wpisem byłego wicepremiera.

Janusz Piechociński wyraził również swój żal z powodu odwołania grzybowego zlotu w Długosiodle. Polityk jest znany ze swojej pasji do grzybobrania. Przyznaje, że w ciągu roku jest w stanie zebrać ponad 100 kilogramów grzybów. Zebrane grzyby suszy i marynuje. Jak jednak przyznaje, coraz częściej rozdaje je rodzinie oraz sąsiadom.

O czym należy pamiętać przed grzybobraniem?

Wybierając się na grzyby należy uważać, aby nie pomylić ze sobą grzybów jadalnych i niejadalnych. Dla wprawionych grzybiarzy z wieloletnią praktyką nie jest to problem, ale początkujący może łatwo popełnić błąd. W niektórych gatunkach grzybów różnica pomiędzy jadalnym i trującym owocem jest niewielka. Warto więc wyposażyć się w poręczny atlas grzybów.

Wśród gatunków, których najczęściej poszukują grzybiarze znajdują się rydze, borowiki, podgrzybki, gąski, maślaki, kanie, gołąbki i opieńki. Aby uniknąć pomyłki zaleca się zbieranie grzybów z rurkami (na spodzie kapelusza tworzą się charakterystyczne gąbki). Dzięki temu unikniemy grzybów trujących, które na spodzie kapelusza mają blaszki. Jeśli nie mamy pewność, czy dany grzyb jest jadalny, należy bezwzględnie zrezygnować z jego jedzenia.

Więcej o: