Restauracje i bary bez limitów klientów - jakich zaleceń trzeba przestrzegać?
Restauracje i bary bez limitów klientów - jakich zaleceń trzeba przestrzegać?
REKLAMA
NPK
Od 30 maja lokale gastronomiczne są jednymi z miejsc, gdzie nie będą obowiązywały limity osób. Cały czas jednak placówki te muszą spełniać wymogi dotyczące reżimu sanitarnego. Do jakich zasad muszą dostosować się klienci?
2
Cecilia Fabiano / AP
Otwórz galerięNa Gazeta.pl
REKLAMA
REKLAMA
Zobacz wideo Koniec z limitami liczby osób w kościołach, sklepach czy gastronomii? Nowe zalecenia rządu
Zgodnie z zapowiedziami rządu od soboty 30 maja w lokalach handlowych i gastronomicznych nie obowiązują limity klientów, którzy mogą jednocześnie przebywać w danym miejscu. Restauracje, bary i kawiarnie muszą jednak nadal spełniać dotychczasowe zalecenia.
REKLAMA
Restauracje, bary i kawiarnie - zalecenia dla klientów
Klienci barów i restauracji powinni przestrzegać następujących wytycznych:
należy utrzymać 2-metrową odległość między innymi osobami stojącymi np. w kolejce,
obowiązkowa jest dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu,
maseczka może zostać zdjęta przez klienta jedynie w momencie, gdy usiądzie on przy stoliku. Idąc do i z wyjścia lub do toalety, osoba taka musi mieć założoną maseczkę. Klient powinien zasłonić usta i nos także w momencie składania zamówienia czy płacenia.
nadal obowiązuje zasada, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowy. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba że odległość między nimi wynosi minimum 1,5 m i nie siedzą naprzeciw siebie. Wyjątkami są jedynie stoliki z zamontowanymi przegrodami, np. z pleksi między osobami.
Restauracje, bary i kawiarnie - zasady dotyczące pracowników
Pracownicy i właściciele lokali gastronomicznych muszą stosować się do następujących wytycznych:
odległość między stolikami powinna wynieść minimum 2 metry lub 1 metra, jeśli stoliki oddzielona są przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika,
każdy stolik musi być zdezynfekowany po każdym gościu. Miejsce takie powinno zostać oznaczone napisem "zdezynfekowano",
powierzchnie wspólne powinny być czyszczone co 15 minut (z wyłączeniem podłogi),
z użycia należy wyłączyć bary sałatkowe, bufety i dozowniki do samodzielnego nalewania napojów,
zamówienia powinny być dostarczane do stolików na tacach, które są myte po każdym użyciu,
ze stołów powinny zniknąć wazoniki, serwetniki, cukier czy przyprawy. Mogą być one wydane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę,
pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. Kelnerzy, barmani i pracownicy obsługi powinni nosić maseczki oraz rękawiczki, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.