Restauracje i bary bez limitów klientów - jakich zaleceń trzeba przestrzegać?

Od 30 maja lokale gastronomiczne są jednymi z miejsc, gdzie nie będą obowiązywały limity osób. Cały czas jednak placówki te muszą spełniać wymogi dotyczące reżimu sanitarnego. Do jakich zasad muszą dostosować się klienci?
Zobacz wideo Koniec z limitami liczby osób w kościołach, sklepach czy gastronomii? Nowe zalecenia rządu

Zgodnie z zapowiedziami rządu od soboty 30 maja w lokalach handlowych i gastronomicznych nie obowiązują limity klientów, którzy mogą jednocześnie przebywać w danym miejscu. Restauracje, bary i kawiarnie muszą jednak nadal spełniać dotychczasowe zalecenia.

Restauracje, bary i kawiarnie - zalecenia dla klientów

Klienci barów i restauracji powinni przestrzegać następujących wytycznych:

  • należy utrzymać 2-metrową odległość między innymi osobami stojącymi np. w kolejce,
  • obowiązkowa jest dezynfekcja rąk przy wejściu na teren lokalu,
  • maseczka może zostać zdjęta przez klienta jedynie w momencie, gdy usiądzie on przy stoliku. Idąc do i z wyjścia lub do toalety, osoba taka musi mieć założoną maseczkę. Klient powinien zasłonić usta i nos także w momencie składania zamówienia czy płacenia.
  • nadal obowiązuje zasada, że przy jednym stoliku może przebywać rodzina lub osoby pozostające we wspólnym gospodarstwie domowy. W innym przypadku przy stoliku powinny siedzieć pojedyncze osoby, chyba że odległość między nimi wynosi minimum 1,5 m i nie siedzą naprzeciw siebie. Wyjątkami są jedynie stoliki z zamontowanymi przegrodami, np. z pleksi między osobami.

Restauracje, bary i kawiarnie - zasady dotyczące pracowników

Pracownicy i właściciele lokali gastronomicznych muszą stosować się do następujących wytycznych:

  • odległość między stolikami powinna wynieść minimum 2 metry lub 1 metra, jeśli stoliki oddzielona są przegrodami o wysokości minimum 1 metra ponad blat stolika,
  • każdy stolik musi być zdezynfekowany po każdym gościu. Miejsce takie powinno zostać oznaczone napisem "zdezynfekowano",
  • powierzchnie wspólne powinny być czyszczone co 15 minut (z wyłączeniem podłogi),
  • z użycia należy wyłączyć bary sałatkowe, bufety i dozowniki do samodzielnego nalewania napojów,
  • zamówienia powinny być dostarczane do stolików na tacach, które są myte po każdym użyciu,
  • ze stołów powinny zniknąć wazoniki, serwetniki, cukier czy przyprawy. Mogą być one wydane bezpośrednio do zamówienia przez obsługę,
  • pracodawca jest obowiązany zapewnić pracownikom rękawiczki jednorazowe lub środki do dezynfekcji rąk. Kelnerzy, barmani i pracownicy obsługi powinni nosić maseczki oraz rękawiczki, lub każdorazowo dezynfekować ręce po wykonanej usłudze.
Więcej o: