W przygotowaniu wielkanocnych jajek największe wyzwanie stanowi takie ich ozdobienie, by nie popękały. W jaki sposób przygotować jajka, by nadawały się na dekorację?
Najlepiej przygotować wydmuszkę, która jest o wiele trwalsza od pisanek, które kiedyś trzeba zjeść. Na wydmuszkę wybieramy jajko o gładkiej i równej skorupce. Na początek dokładnie myjemy jajko. Następnie górę i dół jajka przebijamy igłą. Najlepiej przebić skorupkę delikatnie naciskając i obracając igłę. Po wbiciu igły należy zamieszać nią w środku jajka, by rozbić żółtko. Później wydmuchujemy wnętrze jajka przez większy z otworów. Później dokładnie myjemy jajko od zewnątrz i od środka.
Drugi sposób na ozdobne jajka wielkanocne to pisanki. W tym celu gotujemy jajka na twardo. Aby uniknąć pękania skorupki należy wyciągnąć jajka z lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Później delikatnie wkładamy je do wrzącej wody. Aby nadawały się do zjedzenia, należy zabarwić je w naturalny sposób. W tym celu można wykorzystać kurkumę, buraki czy cebulę. Jakie kolory możemy uzyskać w naturalny sposób?
Najpierw wybieramy kolor jaki chcemy uzyskać, następnie gotujemy szklankę ciepłej wody oraz barwnik. Dodajemy też łyżkę octu winnego, który utrwala kolor. Możemy też zwiększyć proporcje np. do 2 szklanek wody, 2 łyżek octu i 2 łyżek kurkumy itp. Jajka należy moczyć w takiej wodzie przez kilkanaście minut. Im dłużej pozostają w wodzie z barwnikiem, tym uzyskują ciemniejszy kolor. Najlepiej barwniki przyjmują jajka, które mają białą skorupkę.