Wielkanoc 2020 - ile gotować pisanki? Naturalne sposoby na farbowanie jajek wielkanocnych

Na przygotowanie wielkanocnych ozdób jeszcze nie jest za późno. Kolorowe pisanki możemy zabarwić dzięki produktom, które posiadamy w domu. Do przygotowania ozdobnych jajek wielkanocnych potrzebujemy np. buraka, kurkumy czy zielonej pietruszki.
Zobacz wideo Wielkanocne ozdoby, które możesz zrobić w domu

W przygotowaniu wielkanocnych jajek największe wyzwanie stanowi takie ich ozdobienie, by nie popękały. W jaki sposób przygotować jajka, by nadawały się na dekorację?

Wielkanocne jajka - jak przygotować wydmuszkę?

Najlepiej przygotować wydmuszkę, która jest o wiele trwalsza od pisanek, które kiedyś trzeba zjeść. Na wydmuszkę wybieramy jajko o gładkiej i równej skorupce. Na początek dokładnie myjemy jajko. Następnie górę i dół jajka przebijamy igłą. Najlepiej przebić skorupkę delikatnie naciskając i obracając igłę. Po wbiciu igły należy zamieszać nią w środku jajka, by rozbić żółtko. Później wydmuchujemy wnętrze jajka przez większy z otworów. Później dokładnie myjemy jajko od zewnątrz i od środka.

Wielkanoc 2020 - pisanki i naturalne farbowanie jajek wielkanocnych

Drugi sposób na ozdobne jajka wielkanocne to pisanki. W tym celu gotujemy jajka na twardo. Aby uniknąć pękania skorupki należy wyciągnąć jajka z lodówki na kilka minut przed gotowaniem. Później delikatnie wkładamy je do wrzącej wody. Aby nadawały się do zjedzenia, należy zabarwić je w naturalny sposób. W tym celu można wykorzystać kurkumę, buraki czy cebulę. Jakie kolory możemy uzyskać w naturalny sposób?

  • Żółty - kurkuma (1 łyżka)
  • Różowy - buraki (1 szklanka startego, surowego buraka)
  • Brązowy - kawa (1 łyżka kawy)
  • Brązowy - cebula (łupiny z 4-5 czerwonych cebul)
  • Pomarańczowy - czerwona cebula/marchew (łupiny tak jak wyżej/1 szklaka startej marchwi)
  • Niebieski - czerwona kapusta (1 szklanka pokrojonej w paski czerwonej kapusty)
  • Fioletowo-szary - jagody (1 szklanka mrożonych jagód)
  • Zielony - zielona pietruszka, świeży szpinak lub liście pokrzywy (1 szklanka posiekanej pietruszki)

Najpierw wybieramy kolor jaki chcemy uzyskać, następnie gotujemy szklankę ciepłej wody oraz barwnik. Dodajemy też łyżkę octu winnego, który utrwala kolor. Możemy też zwiększyć proporcje np. do 2 szklanek wody, 2 łyżek octu i 2 łyżek kurkumy itp. Jajka należy moczyć w takiej wodzie przez kilkanaście minut. Im dłużej pozostają w wodzie z barwnikiem, tym uzyskują ciemniejszy kolor. Najlepiej barwniki przyjmują jajka, które mają białą skorupkę.

Więcej o: