Wielki Piątek w kościele katolickim jest czasem żałoby i refleksji. Jest to też jeden z dwóch dni w roku, kiedy wiernych obowiązuje ścisły post (drugim dniem jest Środa Popielcowa). Kogo obowiązują ograniczenia i na czym one polegają?
Post ścisły to zarówno post jakościowy, jak i ilościowy. Zgodnie z rozporządzeniem Episkopatu w Wielki Piątek można zjeść jeden pełny posiłek do syta oraz dwa skromne inne posiłki. Dodatkowo ograniczenia dotyczą powstrzymywania się od jedzenia niektórych produktów (post jakościowy).
Czy można jeść mięso w Wielki Piątek? Zgodnie z założeniem ścisły post oznacza zakaz jedzenia pokarmów mięsnych. Złamanie zakazu jest grzechem, z którego należy się wyspowiadać. Poza mięsem Kościół zaleca unikanie słodyczy, ciast i słodkich napojów.
Co można jeść w Wielki Piątek? Tego dnia można jeść ryby, jaja, nabiał, zboża, kasze, owoce oraz warzywa.
Ścisły post obowiązuje wiernych, którzy mają od 18 do 60 lat. Z ograniczeń zwolnione są jednak osoby przewlekłe chore, które z powodów zdrowotnych nie mogą zachować wstrzemięźliwości w spożywaniu niektórych pokarmów.
Powstrzymywanie się od jedzenia pokarmów mięsnych w kościele katolickim obowiązuje we wszystkie piątki w roku i dotyczy wiernych, którzy ukończyli 14 lat.