W zależności od regionu na wielkanocnych stołach królują różne potrawy. Dotyczy to również ciast i deserów. Poniżej przedstawiamy naszą listę z propozycjami świątecznych wypieków. Te słodkości znane są w całej Polsce.
Wśród najbardziej popularnych deserów wielkanocnych wymieniana jest:
Tradycja pieczenia bab wielkanocnych pojawiła się w Polsce już w XVII wieku, dlatego jest to najbardziej znane w naszym kraju i kojarzone z tymi świętami ciasto. Na samym początku było to ciasto drożdżowe, jednak obecnie najbardziej popularna jest wilgotna babka piaskowa, o posmaku cytrynowym czy waniliowym. Przepis na wielkanocną babkę piaskową znajduje się w artykule "Wilgotna babka piaskowa - jak ją przygotować? Mamy przepisy i garść porad".
Obok babki na stole najczęściej pojawiają się także mazurki wielkanocne. Jest to proste w wykonaniu ciasto, z którym poradzą sobie także początkujący czy dzieci. Mazurki zazwyczaj ozdabiane są kajmakiem, orzechami ziemnymi, marmoladą, suszonymi owocami i płatkami migdałów. W niektórych przepisach pojawia się także krem, którym możemy przełożyć wypiek. Warto wspomnieć, że mazurek orzechowy jest produktem regionalnym województwa kujawsko-pomorskiego: dlatego będąc w tych regionach warto spróbować tego ciasta.
Przepisy na ciasta wielkanocne dostępne są na stronie Haps.pl: