Tradycja święcenia pokarmów pojawiła się w Polsce w XIV wieku. Tradycyjnie w Wielką Sobotę wierni zanosili koszyki wielkanocne, które były skrapiane wodą święconą przez księdza. Co powinno znaleźć się w koszyku wielkanocnym? Każdy pokarm ma swoje symboliczne znaczenie.
W święconce powinno się znaleźć miejsce na:
W niektórych regionach do koszyków wkładane są także inne produkty, takie jak owoce i słodycze, masło (symbol dobrobytu) czy ocet (przypominający o losie synów Abrahama w Egipcie).
Z powodu ograniczeń rządowych w Wielką Sobotę 11 kwietnia 2020 roku nie odbędzie się tradycyjne święcenie pokarmów. Wierni będą błogosławić pokarmy w domu, tuż przed śniadaniem wielkanocnym w niedzielę. Do przeprowadzenia błogosławieństwa potrzebna jest świeca oraz Pismo Święte. Więcej o święceniu pokarmów zgodnie z zaleceniami KEP w artykule: "Wielkanoc 2020. Jak poświęcić pokarm w domu? Rekomendacje Episkopatu".