Święta wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami. To one królują na polskich stołach, przybierając bardzo różne postaci. W czasie Wielkanocy jemy jajka gotowane na twardo, na miękko, a także w formie pasty czy też faszerowane. Na wielkanocnym stole pojawiają się także różnego rodzaju zupy, sałatki i wędliny.
To, co jemy w czasie Wielkanocy, zależy przede wszystkim od rodzinnych tradycji, osobistych upodobań oraz regionu, z którego pochodzimy lub w którym mieszkamy. Są jednak pewne dania, które niezmiennie kojarzą nam się właśnie z Wielkanocą. Jakie są najpopularniejsze potrawy wielkanocne? Oto lista:
Oczywiście każda rodzina komponuje swoje wielkanocne menu samodzielnie. W czasie Niedzieli Wielkanocnej nie obowiązuje post, dlatego możemy jeść, co chcemy - łącznie z mięsem. W czasie świąt wielkanocnych na wielu stołach pojawia się także różnorodne warzywa, w tym nowalijki. Popularnym dodatkiem do wielkanocnych dań jest rzeżucha.