Wielkanoc 2020. Jakie są popularne potrawy wielkanocne? [LISTA]

Wielkimi krokami zbliża się Wielkanoc! Jakie potrawy będziemy jeść w ten świąteczny czas? Publikujemy listę popularnych wielkanocnych potraw.

Święta wielkanocne kojarzą nam się przede wszystkim z jajkami. To one królują na polskich stołach, przybierając bardzo różne postaci. W czasie Wielkanocy jemy jajka gotowane na twardo, na miękko, a także w formie pasty czy też faszerowane. Na wielkanocnym stole pojawiają się także różnego rodzaju zupy, sałatki i wędliny.

Zobacz wideo Przepisy wielkanocne - na ciasta i galaretkowe jajka!

Popularne potrawy wielkanocne - lista

To, co jemy w czasie Wielkanocy, zależy przede wszystkim od rodzinnych tradycji, osobistych upodobań oraz regionu, z którego pochodzimy lub w którym mieszkamy. Są jednak pewne dania, które niezmiennie kojarzą nam się właśnie z Wielkanocą. Jakie są najpopularniejsze potrawy wielkanocne? Oto lista:

  • żurek,
  • zupa chrzanowa,
  • sałatka jarzynowa (lub inna sałatka, z reguły z dodatkiem jaj),
  • biała kiełbasa,
  • różnego rodzaju pasztety,
  • wędzonka,
  • faszerowane jajka (i jajka w każdej innej postaci),
  • kurczak w galaretce,
  • wielkanocna baba,
  • mazurek.

Oczywiście każda rodzina komponuje swoje wielkanocne menu samodzielnie. W czasie Niedzieli Wielkanocnej nie obowiązuje post, dlatego możemy jeść, co chcemy - łącznie z mięsem. W czasie świąt wielkanocnych na wielu stołach pojawia się także różnorodne warzywa, w tym nowalijki. Popularnym dodatkiem do wielkanocnych dań jest rzeżucha. 

Więcej o: