Tłusty Czwartek to święto, którego geneza sięga czasów pogańskich. Był to dzień, w czasie którego świętowano koniec zimy i początek wiosny. Obchody skupiały się na jedzeniu tłustych potraw, w tym mięs i pączków nadziewanych słoniną, popijanych winem. Wraz z rozwojem chrześcijaństwa w Europie zmienił się charakter tego święta. Dziś Tłusty Czwartek rozpoczyna ostatni tydzień karnawału i zapowiada nadchodzący wielki post przed świętami wielkanocnymi.
Dziś Tłusty Czwartek kojarzy nam się przede wszystkim z pączkami, a w niektórych regionach z faworkami. Co ciekawe, zwyczaj jedzenia pączków w wersji słodkiej pojawił się w Polsce ok. XVI wieku. Do tej pory w Tłusty Czwartek jadano tłuste, ale słone potrawy. Niegdyś mówiono, że w Tłusty Czwartek trzeba objeść się tak, by nie być głodnym aż do Wielkanocy. Dziś istnieje przesąd, że kto nie zje w ten dzień chociaż jednego pączka, ten nie będzie miał powodzenia w życiu.