Tłusty czwartek 2020 - przepis na proste i najlepsze pączki i faworki

Tłusty czwartek już 20 lutego, a tego dnia każda osoba powinna zjeść co najmniej jednego pączka - to ma gwarantować szczęście w nadchodzącym roku. Dla osób, które nie chcą tego dnia stać w cukierniach, mamy sprawdzone przepisy na pączki i faworki.
Zobacz wideo

Tłusty czwartek wypada już 20 lutego. Tego dnia warto zjeść najlepsze pączki - te dobrze wyrośnięte, które po usmażeniu są lekkie i puszyste. Poniżej przedstawiamy przepisy na pączki według przepisu Roberta Makłowicza oraz na faworki, zwane w niektórych regionach chrustem.

Tłusty czwartek 2020 - przepis na pączki według Roberta Makłowicza

Składniki:

  • 1 kg mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 10 dag cukru kryształu
  • 1/2 litra mleka
  • 7 żółtek z dużych jajek
  • 1 całe jajko
  • 2 łyżki masła
  • 2 kieliszki spirytusu
  • szczypta soli
  • olejek cytrynowy albo pomarańczowy
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 10 dag cukru pudru do posypania lub lukier

Lukier:

  • 8 łyżek soku z cytryny
  • 4 łyżki wody przegotowanej gorącej
  • 24 łyżki cukru pudru

Dodatkowo:

  • skórka pomarańczowa - opakowanie
  • 2 słoiczki marmolady różnego rodzaju
  • 2 kg smalcu (w oryginale smalec gęsi)

Pączki - sposób przygotowania:

Mąkę przesiać i wymieszać z solą mąkę. Następnie utrzeć drożdże z 1 łyżką cukru. Kolejno dodaj 20 dag mąki, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj - tak, by konsystencja przypominała strukturę kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.

Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem wanilinowym i wyrób na kogel-mogel. Następnie wlej do mąki rozczyn drożdżowy oraz utarte jajka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj mleko, spirytus i wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy stopniowo dodawaj stopniowo roztopione masło. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąka, zakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj jego fragmenty dłońmi, rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na każdym ułóż pół łyżeczki marmolady, zlep i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy układaj je zlepioną częścią do dołu, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość.

W garnku roztop smalec. Kulki z ciasta powoli wkładaj do smalcu zlepioną stroną do dołu. Pączki wysmaż z każdej strony. Następnie układaj je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gdy pączki wystygną, oprósz je cukrem pudrem. Możesz zrobić również lukier. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.

Tłusty czwartek 2020 - przepis na faworki

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej,
  • 3 żółtka,
  • 3 całe jajka,
  • 1/3 szklanki śmietany 18 proc.,
  • 2 łyżki cukru pudru,
  • 70 g miękkiego masła,
  • 1 łyżka spirytusu (zamiennie można dodać wódkę lub pominąć alkohol),
  • 1 łyżka octu,
  • szczypta soli,
  • tłuszcz do smażenia

Faworki - sposób przygotowania

Jajka oraz żółtka zmiksuj. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją z solą. Dodaj miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie zawiń je w folię lub w czystą ściereczkę i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto zmięknie i będzie łatwiejsze do wałkowania.

Potem rozwałkuj ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło. Po ostatnim wałkowaniu placek powinien mieć około 3 mm grubości. Nożem pokrój go w paski o szerokości 2 cm. W każdym pasku zrób pionowe nacięcie w środku. Następnie przewlecz jeden koniec faworka przez nacięcie.

Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku. Faworki smaż porcjami około minuty po każdej stronie. Następnie przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posyp cukrem pudrem.

Więcej o: