Tłusty czwartek wypada już 20 lutego. Tego dnia warto zjeść najlepsze pączki - te dobrze wyrośnięte, które po usmażeniu są lekkie i puszyste. Poniżej przedstawiamy przepisy na pączki według przepisu Roberta Makłowicza oraz na faworki, zwane w niektórych regionach chrustem.
Składniki:
Lukier:
Dodatkowo:
Pączki - sposób przygotowania:
Mąkę przesiać i wymieszać z solą mąkę. Następnie utrzeć drożdże z 1 łyżką cukru. Kolejno dodaj 20 dag mąki, zalej mlekiem i dokładnie wymieszaj - tak, by konsystencja przypominała strukturę kwaśnej śmietany. Odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia ciasta.
Żółtka i całe jajko utrzyj z cukrem wanilinowym i wyrób na kogel-mogel. Następnie wlej do mąki rozczyn drożdżowy oraz utarte jajka i dokładnie wymieszaj drewnianą łyżką. Dodaj mleko, spirytus i wyrabiaj, aż ciasto nie będzie kleić się do rąk, a na powierzchni zauważysz pęcherzyki powietrza. Do masy stopniowo dodawaj stopniowo roztopione masło. Wyrobione ciasto uformuj w kulę, oprósz mąka, zakryj miskę ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na godzinę, by podwoiło objętość. Gdy ciasto wyrośnie, odrywaj jego fragmenty dłońmi, rozwałkuj i wykrawaj krążki. Na każdym ułóż pół łyżeczki marmolady, zlep i uformuj kulki. Na posypanej mąką stolnicy układaj je zlepioną częścią do dołu, przykryj ściereczką i poczekaj aż podwoi swoją objętość.
W garnku roztop smalec. Kulki z ciasta powoli wkładaj do smalcu zlepioną stroną do dołu. Pączki wysmaż z każdej strony. Następnie układaj je na papierowym ręczniku, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gdy pączki wystygną, oprósz je cukrem pudrem. Możesz zrobić również lukier. Oryginalny przepis znajduje się tutaj.
Składniki:
Faworki - sposób przygotowania
Jajka oraz żółtka zmiksuj. Mąkę przesiej do dużej miski i wymieszaj ją z solą. Dodaj miękkie masło, śmietanę, masę jajeczną, spirytus. Wyrabiaj ciasto, aż będzie gładkie. Następnie zawiń je w folię lub w czystą ściereczkę i odstaw na godzinę. W tym czasie ciasto zmięknie i będzie łatwiejsze do wałkowania.
Potem rozwałkuj ciasto kilkukrotnie, aby się dobrze napowietrzyło. Po ostatnim wałkowaniu placek powinien mieć około 3 mm grubości. Nożem pokrój go w paski o szerokości 2 cm. W każdym pasku zrób pionowe nacięcie w środku. Następnie przewlecz jeden koniec faworka przez nacięcie.
Tłuszcz rozgrzej w dużym garnku. Faworki smaż porcjami około minuty po każdej stronie. Następnie przełóż na papierowy ręcznik, by odsączyć je z nadmiaru tłuszczu. Przestudzone posyp cukrem pudrem.