Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw, które symbolizują liczbę apostołów spożywających z Jezusem ostatnią wieczerzę. Liczba ta tez odnosi się do liczby miesięcy w roku - kosztując każdej z potraw mamy zagwarantować sobie pomyślność na każdy z 12 miesięcy.
Chociaż tradycyjnie powinno być 12 potraw przygotowanych na Wigilię, to już lista najbardziej popularnych dań będzie się różnić w zależności od regionu Polski. Najczęściej na naszych stołach pojawiają się następujące potrawy:
Każdy region Polski będzie miał jednak dania odpowiadające konkretnie danemu obszarowi. Na Kaszubach w Wigilię przygotowywana jest zupa z suszonych owoców tzw. brzad lub zupa jarzynowa nazywana zupą brukwiową. Na deser podawany jest z kolei miodny kuch - ciasto z dodatkiem miodu, marchwi i bakalii z polewą czekoladową i marmoladą. Małopolska zajada się z kolei kluskami z makiem, czerwonym barszczem, chałką, kutią i przekładańcem krakowskim. Na Mazowszu je się z kolei biały barszcz na zakwasie z kapusty z grzybami czy rwaki - bożonarodzeniowe kluski ziemniaczane.
Mieszkańcy Podhala w Wigilię jedzą kwaśnicę, moskale (placki ziemniaczane), bukty (kopytka z ziemniaków), podhalańską kołatankę czy kłótę (gotowaną kapustę z ziemniakami). Święta na Podkarpaciu z kolei kojarzą się z kapustą z grochem, barszczem z uszkami, kaszą jaglaną ze śliwkami, postnicą i pierogami. Na Podlasiu podawana jest z kolei kutnia, wareniki (pierożki) czy łamańce (ciasto z makiem) oraz podlaskie racuchy. Ślązacy na Wigilię przygotowują moczkę - zupę piernikową z bakaliami, zupę migdałową, kapuśnicę, makówkę czy siemieniotkę.