Zgodnie z tradycją na wigilijnym stole powinno znaleźć się 12 potraw. Liczba ta ma upamiętniać apostołów, którzy zasiedli do ostatniej wieczerzy z Jezusem. W zależności od regionu lista potraw wigilijnych będzie się różnić. W niektórych domach od lat tego dnia króluje barszcz czerwony z uszkami, w innych miejscowościach Wigilia nie może się obyć bez zupy grzybowej.
Mieszkańcy Kaszub w ramach wigilijnej kolacji spożywają tzw. brzad - zupę z suszonych owoców, do której dodaje się starte ziemniaki. W Małopolsce popularny jest przekładaniec krakowski - drożdżowe ciasto przekładane masą orzechową i konfiturami owocowymi. Mieszkańcy Podhala w Wigilie zjadają kwaśnicę, kluski z makiem czy moskale (placki ziemniaczane z bryndzą). Na Podlasiu króluje kutia czy kluski z makiem. Jakie są najbardziej popularne potrawy, które przygotowujemy na Boże Narodzenie?
Potrawy wigilijne: