Boże Narodzenie 2019. Jakie są najpopularniejsze potrawy wigilijne?

Wielkimi krokami zbliżają się święta Bożego Narodzenia, a wraz z nimi Wigilia. 24 grudnia usiądziemy przy wigilijnym stole, na którym - zgodnie z tradycją - powinno znaleźć się 12 potraw. Jakich?

To, jakie potrawy wigilijne znajdą się na naszym stole, zależy m.in. od tego, z jakiego regionu pochodzimy. Bożonarodzeniowe menu jest także związane z tradycjami rodzinnymi i osobistymi upodobaniami kulinarnymi. Zwyczaj nakazuje, aby spróbować każdej z wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na kolejny rok.

>>> Jak przygotować barszcz wigilijny na zakwasie?

Zobacz wideo

Potrawy wigilijne. Jakie dania pojawiają się w Wigilie na świątecznym stole?

Jakie są najbardziej typowe potrawy, które jemy podczas Wigilii? Są to m.in.

  1. barszcz czerwony z uszkami (w niektórych regionach Polski zastępuje się go białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną),
  2. karp smażony lub w galarecie,
  3. kapusta z grochem lub kapusta z grzybami,
  4. różnego rodzaju pierogi, najczęściej z kapustą lub kapustą i grzybami,
  5. fasola z suszonymi śliwkami,
  6. paszteciki z grzybami,
  7. różnego rodzaju potrawy z makiem, np. kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, makówki lub moczka,
  8. kulebiak,
  9. śledź w śmietanie lub ryba po grecku,
  10. kutia,
  11. kompot z suszu,
  12. piernik lub makowiec.

Choć nie jest to konieczne, w Polsce tradycją jest, że potrawy wigilijne są postne

Więcej o: