To, jakie potrawy wigilijne znajdą się na naszym stole, zależy m.in. od tego, z jakiego regionu pochodzimy. Bożonarodzeniowe menu jest także związane z tradycjami rodzinnymi i osobistymi upodobaniami kulinarnymi. Zwyczaj nakazuje, aby spróbować każdej z wigilijnych potraw, aby zapewnić sobie szczęście na kolejny rok.
>>> Jak przygotować barszcz wigilijny na zakwasie?
Potrawy wigilijne. Jakie dania pojawiają się w Wigilie na świątecznym stole?
Jakie są najbardziej typowe potrawy, które jemy podczas Wigilii? Są to m.in.
- barszcz czerwony z uszkami (w niektórych regionach Polski zastępuje się go białym żurem, zupą grzybową, zupą owocową lub zupą rybną),
- karp smażony lub w galarecie,
- kapusta z grochem lub kapusta z grzybami,
- różnego rodzaju pierogi, najczęściej z kapustą lub kapustą i grzybami,
- fasola z suszonymi śliwkami,
- paszteciki z grzybami,
- różnego rodzaju potrawy z makiem, np. kluski z makiem, cukrem i miodem, makiełki, makówki lub moczka,
- kulebiak,
- śledź w śmietanie lub ryba po grecku,
- kutia,
- kompot z suszu,
- piernik lub makowiec.
Choć nie jest to konieczne, w Polsce tradycją jest, że potrawy wigilijne są postne