Grzyby jadalne nierzadko łatwo jest pomylić z bardzo podobnymi do nich grzybami niejadalnymi, spośród których wiele jest trujących. Zaczynając przygodę ze zbieraniem grzybów, trzeba nauczyć się, jak je rozpoznawać. Czasem różnice w wyglądzie grzyba jadalnego i jego trującego odpowiednika są naprawdę niewielkie, dlatego idąc na grzybobranie warto mieć przy sobie dobry atlas grzybów. Zebrane okazy warto obejrzeć jeszcze raz po powrocie do domu, by upewnić się, że nie ma wśród nich grzybów, których zjedzenie może spowodować śmierć lub problemy zdrowotne.
Do najbardziej cenionych i popularnych grzybów jadalnych należą m.in. borowiki, podgrzybki, rydze, gołąbki, gąski i opieńki, a także rosnące pod ziemią trufle. Wiele z nich ma jednak swojego trującego sobowtóra. Oto lista grzybów, które w łatwy sposób można ze sobą pomylić:
Jak zbierać grzyby, żeby nie przypłacić ich konsumpcji śmiercią? Zaleca się zbieranie grzybów z rurkami (tworzą one swojego rodzaju "gąbkę" na spodzie kapelusza), gdyż nie ma wśród nich grzybów śmiertelnie trujących. Wszystkie gatunki grzybów, które są śmiertelnie trujące, mają na spodzie kapelusza blaszki. Należy jednak pamiętać, że i te z rurkami mogą powodować problemy pokarmowe. Przy jakichkolwiek wątpliwościach co do rozpoznania grzyba, należy zrezygnować z jego jedzenia.