Po raz pierwszy w Europie nowy grzyb został zaobserwowany na Litwie. Później bardzo szybko rozprzestrzenił się także w Polsce. Obecnie występuje już niemal w całym kraju. Jak się okazuje, bardzo szybko podbił serca grzybiarzy, którzy cenią go za dobry smak oraz wytrzymałość na szkodniki, które atakują inne polskie grzyby.
Borowik amerykański w polskich lasach pojawił się stosunkowo niedawno. W tym roku jednak nowy gatunek zaczął stawać się coraz bardziej popularny wśród grzybiarzy. Według osób, które spotkały się z tą odmianą grzyba, borowik wysmukły jest bardzo smaczny, idealnie nadaje się do marynowania i suszenia, a ponadto rzadko występują w nim robaki.
Dodatkowo borowik amerykański rośnie w dużych skupiskach, dzięki czemu z jednego grzybobrania można wrócić z pełnym koszem grzybów tylko tej odmiany. Grzyb ten pojawia się na tyle często, że zaczęły pojawiać się obawy, czy amerykański borowik nie zagraża rodzimym gatunkom grzybów. Niestety póki co nowy grzyb występuje w Polsce za krótko, by stwierdzić jego wpływ na pozostałe odmiany.
Borowik amerykański wyróżnia się przede wszystkim tym, że przewyższa rodzimego borowika. Poznamy go po długiej i cienkiej nóżce oraz pomarańczowym kapeluszu z obwódką. Wizualnie może przypominać np. koźlarza babkę. Grzyb z USA rośnie zwłaszcza w lasach sosnowych, w otoczeniu wrzosów. Lubi gleby piaszczyste dlatego największe jego ilości znajdowane są na północy kraju, głównie w pasie od Pomorza do Mazowsza.