Co teraz pyli? Kalendarz pylenia roślin

Lato to jeden z najbardziej intensywnych okresów pylenia roślin. W najbliższych miesiącach alergicy musza uważać m.in. na pyłki traw, pokrzyw oraz bylic. Jak do końca roku prezentuje się kalendarz pylenia roślin?
Zobacz wideo

Wiosna i lato to najgorszy dla alergików czas, podczas którego występują najbardziej intensywne pylenia roślin. Pierwsze rośliny zaczynają pylić już pod koniec stycznia (leszczyna), a ostatnie alergeny utrzymują się w powietrzu aż do listopada (alergeny grzybów Cladosporium i Alternaria).

Kalendarz pylenia roślin. Trawa, pokrzywa, bylica i grzyby Cladosporium i Alternaria w najbliższych miesiącach dadzą się we znaki alergikom

Kalendarz roślin opracowany jest na podstawie wyników pomiarów od 1989 do obecnego roku. Stanowi on wskazówkę dla alergików dotyczącą tego, kiedy należy spodziewać się największych stężeń pyłków w powietrzu.

W czerwcu przypada szczytowy okres pylenia traw, pokrzyw oraz grzybów z grup Cladosporium i Alternaria. W średnim stopniu pyli w tym czasie także szczaw, a w małym babka lancetowata i komosa.

W lipcu alergicy nadal będą odczuwali silne pylenie traw, pokrzywy, grzybów Cladosporium i Alternaria, a dodatkowo także bylicy. Niskie stężenie alergenów w powietrzu zapowiadane jest dla babki lancetowatej, komosy i szczawiu, które utrzymają się aż do końca września, a w przypadku wysokich temperatur, nawet do października. We wrześniu zakończy się także pylenie traw i bylicy. Najdłużej, bo nawet do końca listopada, w powietrzu utrzymywać się będą alergeny grzybów Cladosporium i Alternaria.

Jak podaje Polskie Towarzystwo Alergologiczne pyłek roślin jest jednym z najczęstszych czynników wywołujących alergię. Stężenie pyłków w powietrzu zmienia się w ciągu całego roku, ale największa intensywność pylenia roślin przypada zawsze na wiosnę oraz lato. Z powodu zmian klimatycznych, wydłuża się także czas wegetacji roślin. Z tego powodu w najbliższych latach wysokie stężenie pyłków będzie mogło utrzymywało się dłużej niż obecnie.

Więcej o: