Potrawy wielkanocne są podawane w Wielką Niedzielę, kiedy to w rodzinnym gronie zasiadamy do śniadania wielkanocnego. W czasie Wielkiego Tygodnia upamiętniającego ostanie dni życia Jezusa Chrystusa, to właśnie ten dzień jest związany ze zmartwychwstaniem. Dzień wcześniej wybieramy się do kościołów ze święconkami na msze, w czasie której zostaje poświęcony pokarm.
Potrawy mające symboliczne znaczenie powinny obowiązkowo pojawić się na naszych stołach. To te które są związane i przygotowane z jajek, symbolu odrodzenia Jezusa po śmierci. Ponieważ śniadanie wielkanocne podane zostaje po 40 dniach postu, powinny znaleźć się na nim potrawy wyjątkowe i trafiające w podniebienia naszych gości oraz rodziny. Nie powinno zabraknąć żurku z białą kiełbasą oraz słodkich ciast.
Dania wielkanocne. Lista na śniadanie wielkanocne: