Na Wielkanoc spożywamy wiele różnorodnych potraw, jednak absolutnym królem polskich stołów w czasie świąt wielkanocnych jest jajko. Jaja są istotne w te święta ze względu na swoją symbolikę - oznaczają nowe, odradzające się życie. Przygotowujemy je na najróżniejsze sposoby - podajemy gotowane w towarzystwie majonezu lub sosu chrzanowego, faszerujemy farszem z rzeżuchą lub zapiekamy w cieście. Nie ma wątpliwości co do tego, ze jajka są jedną z tych rzeczy, których na wielkanocnych stołach z pewnością nie może zabraknąć.
Święta wielkanocne następują po poście, dlatego wielu z nas oczekuje na syte, wielkanocne śniadanie, które nie może się odbyć bez mięsa i wędlin. W czasie Wielkanocy na stołach spotykamy różnego rodzaju szynki, białe i wędzone kiełbasy, boczek oraz przeróżne pasztety. Wśród potraw wielkanocnych należy wymieć także różnego rodzaju zupy - najczęściej spotykane to żurek, barszcz biały oraz zupa chrzanowa. W czasie Wielkanocy jemy także dużo różnego rodzaju przystawek, takich jak sałatka jarzynowa, śledzie w śmietanie czy mięsne galaretki. Święta te nie byłyby jednak kompletne bez słodkich deserów, a przede wszystkim ciast - piaskowej lub drożdżowej baby albo mazurka.