Jakie ciasta wielkanocne cieszą się największą popularnością wśród Polaków? Tradycyjnie na świątecznych stołach znajdą się babki wielkanocne, mazurki, kołacze, paschy, makowce, serniki czy jabłeczniki.
Na świątecznych stołach bez porównania króluje tego dnia babka wielkanocna. Jest to ciasto przyrządzane z drożdży piekarskich lub piwnych. Często pieczona jest razem z dodatkami - bakaliami, serem czy sokiem z cytryny. Ciasto to pieczone jest w karbowanej formie o kształcie ściętego stożka. Przestudzony wypiek oblewany jest lukrem lub posypywany cukrem pudrem. W Polsce wzmianka o tym cieście po raz pierwszy pojawia się pod koniec XVII wieku.
Kolejnym popularnym ciastem wypiekanym na Wielkanoc jest mazurek. Najczęściej mazurki powstają z płatów z ciasta kruchego z warstwą kremu oraz dekoracjami z orzechów, marcepanu czy czekolady. Ciasto najczęściej przekłada się masami orzechową, migdałową, kajmakową, różaną lub jabłkową. Często jedną z warstw mazurka jest dżem lub marmolada. Wierzch ciasta dekorowany jest orzechami, polewą, suszonymi owocami lub lukrem. Mazurek orzechowy jest wpisany na listę produktów tradycyjnych województwa kujawsko-pomorskiego.
Pascha jest kolejnym wielkanocnym daniem, wywodzącym się z Rosji i Ukrainy. Przygotowywana jest z twarogu lub mleka oraz ze śmietany, masła, żółtek, cukru i wanilii. Może być przygotowywana ze dodatkiem bakalii lub kandyzowanej skórki pomarańczowej. Ciasto o trójkątnym kształcie ściętej piramidy ma symbolizować Grób Chrystusa. W Polsce pascha przygotowywana jest najczęściej na terenach dawnych Kresów Wschodnich. Dawniej podawana była tylko z okazji świąt wielkanocnych.
Na Śląsku popularnością cieszą się także kołocze (kołacze) śląskie. Tradycyjnie ciasto występuje w czterech wersjach - bez nadzienia ale z posypką oraz z nadzieniami serowym, jabłkowym lub makowym. Jest to prostokątne ciasto o specyficznym maślanym zapachu. Ciasto bez nadzienia przypomina najprostsze ciasto drożdżowe. W pozostałych przypadkach ma ono dwie warstwy ciasta i jedno nadzienia. Tradycja wypieku tego ciasta sięga średniowiecza, przygotowywane było przede wszystkim na wesela. Pierwsze dokumenty, które potwierdzają, że kołocz wywodzi się ze śląska pochodzą z początków XVIII wieku. Obecnie ciasto to znajduje się na liście produktów regionalnych Unii Europejskiej.
Dodatkowo na Wielkanoc przygotowuje się najbardziej ulubione ciasta: makowce, serniki, jabłeczniki, miodowniki i inne, które nie są tradycyjnymi wielkanocnymi wypiekami, ale dość często przygotowywane są na tak wyjątkowe okazje.