Radio opublikowało sondaż przeprowadzony przez Instytut Badań Opinii RMF dotyczący kulinarnych wyborów Polaków na święta wielkanocne. Trzema najpopularniejszymi potrawami wielkanocnymi są: żurek, jajka i kiełbasa.
Najwięcej ankietowanych chce, by na świątecznym stole pojawił się żurek - taką odpowiedź dało 33 procent badanych. Na drugim miejscu wybierane są jajka (24 procent) oraz kiełbasa (23 procent). Na pozostałych miejscach znalazły się: barszcz biały, sałatka warzywna, chrzan, bigos i kaczka. Z ciast wielkanocnych Polacy wybierają najczęściej: sernik, babkę wielkanocną, mazurka, makowca i jabłecznik. Na szóstym miejscu znalazła się święconka, w której tradycyjnie znajdują się chleb, jajka, ciasto, kiełbasa, chrzan, sól i pieprz.
Najbardziej popularne na Wielkanoc dania to potrawy z dodatkiem jajek. Na świątecznych stołach królują w tym czasie jajka faszerowane, pasty jajeczne oraz sałatki z dodatkiem jajek. W wielkanocną niedzielę kończy się także trwający 40 dni post, którego powinni przestrzegać wszyscy dorośli katolicy. W tym czasie musieli oni wystrzegać się potraw mięsnych oraz słodyczy. Nic dziwnego, że na stole wielkanocnym pojawiają się: schab pieczony, biała kiełbasa, roladki drobiowe i pasztety. Zakończenie postu warto też uczcić słodyczami. Poza wymienionymi wyżej ciastami Polacy święta wielkanocne celebrują jedząc paschę, piernik, tort, keks, ciasta drożdżowe, orzechowce, karpatki oraz miodowniki.