Niedziela Wielkanocna zwana jest także Wielką Niedzielą czy Zmartwychwstaniem Pańskim. W prawosławiu święto to nazywa się Paschą. Niedziela Wielkanocna jest najstarszym i najważniejszym świętem dla chrześcijan. Święta wielkanocne mają na celu upamiętnienie misterium paschalne Jezusa - jego mękę, śmierć i zmartwychwstanie. 21 kwietnia kończy się także trwający 40 dni post.
Obchody Niedzieli Wielkanocnej rozpoczynają się już w sobotę - po zapadnięciu zmroku w kościołach odbywają się obrzędy Wigilii Paschalnej. Nie wolno ich rozpocząć przed zachodem słońca, a zakończyć się powinny jeszcze przed świtem. Podczas wigilii zapalany jest paschał, który symbolizuje zmartwychwstałego Jezusa. Następnie odbywa się liturgia światła, podczas której przed kościołem rozpala się ogień, który jest następnie święcony przez kapłana. To właśnie od niego zapalany jest paschał, w który wbija się pięć gwoździ symbolizujących rany Chrystusa odniesione na krzyżu. Każdy z wiernych może zapalić swoje świece od płomienia paschału.
Następna w Wigilii Paschalnej odbywa się liturgia słowa, podczas której czytanych jest dziewięć czytań biblijnych. Po niej następuje liturgia chrzcielna, w trakcie której kapłan błogosławi wodę. Odnawiane są także przyrzeczenia chrzcielne. Ostatnią częścią liturgii jest liturgia eucharystyczna polegająca na przyjęciu przez wiernych eucharystii. Ceremonia kończy się procesją rezurekcyjną, często odbywającą się wokół kościoła oraz błogosławieństwem.
W niedzielny poranek rodziny zasiadają do śniadania wielkanocnego, które rozpoczyna się od złożenia życzeń i podzielenia się święconką z koszyczka. Zazwyczaj na ten dzień przygotowuje się takie potrawy jak: sałatka jarzynowa, żur, barszcz biały, schab pieczony oraz ciasta - babki wielkanocne, mazurki, makowce i paschy.