Najważniejszym momentem obchodów świąt jest śniadanie wielkanocne, które tradycyjnie wypada w Niedzielę Wielkanocną. Rozpoczyna się ono od podzielenia się wśród domowników pokarmami poświęconymi dzień wcześniej w kościele. Jakie potrawy najczęściej pojawiają się na polskich stołach?
Niektóre z potraw powinny obowiązkowo znaleźć się na świątecznym stole - ma to związek nie tylko z tradycją, a też symbolicznym znaczeniem. Wielkanoc następuje po 40 dniach postu, dlatego dania, które znajdą się tego dnia na stole, powinny być wyjątkowe. Najważniejszymi potrawami wielkanocnymi są dania przygotowywane z jajek – symbolu odrodzenia. Na wielkanocnym stole pojawiają się róże kombinacje jajek faszerowanych, past czy sałatek z dodatkiem jajek. Poza nimi tradycyjnie na stole powinny pojawić się takie potrawy jak:
Dzień przed śniadaniem wielkanocnym zanosimy też koszyczek do poświęcenia. W święconce powinny znaleźć się następujące produkty: