Tradycyjnie w Wielką Sobotę wierni przychodzą do kościoła z koszykami wielkanocnymi, by poświęcić potrawy, które następnego dnia zostaną spożyte podczas śniadania wielkanocnego. Zwyczaj święcenia pokarmów wywodzi się z VIII wieku, chociaż w Polsce tradycja ta przyjęła się dopiero w XIV wieku. Początkowo księża święcili dania w domach wszystkich wiernych, z czasem święcenie samego koszyka przeniosło się do kościołów.
W tym roku Wielka Sobota przypada 16 kwietnia. Tego dnia warto przypomnieć sobie o tym, co włożyć do koszyka wielkanocnego. W większości domów koszyk przystrajany jest białą serwetką, wstążką oraz gałązkami bukszpanu. Koniecznie trzeba pamiętać o tym, by znalazło się w nim siedem produktów. Siódemka zgodnie z tradycją chrześcijańską oznacza doskonałość.
Do święconki powinniśmy włożyć:
Dodatkowo w koszyku mogą znaleźć się także figurki baranka, co jest znakiem Chrystusa. Uosabia on zwycięstwo życia nad śmiercią. Ozdoby koszyka także mają swoje znaczenie: bazie zgodnie z dawnymi chrześcijańskimi wierzeniami mają symbolizować nagrodę życia wiecznego w niebie. Z kolei bukszpan to symbol nadziei chrześcijan na zmartwychwstanie i życie wieczne.