Podczas intensywnej nauki w naszym menu znajduje się przede wszystkim kawa oraz różnego rodzaju przekąski . Należy jednak uważać, gdyż niektóre produkty zamiast pomagać w nauce i korzystnie wpływać na koncentrację i pamięć - spowalniają pracę mózgu. Dlatego warto wybrać odpowiednią dietę, która sprawi, że proces uczenia się będzie znacznie szybszy i łatwiejszy.
Z diety należy wyeliminować przede wszystkim tłuste i ciężkostrawne potrawy oraz przekąski takie jak słodycze i chipsy . Są bardzo kaloryczne i działają tylko na chwilę.
Należy zrezygnować również z używek, jak nikotyna, alkohol. Dozwolona jest kawa , trzeba jednak pamiętać, że pobudza szybko i na krótki okres czasu, polepsza pamięć ale tylko krótkotrwałą i w konsekwencji pogarsza koncentrację. Poza tym wypłukuje z naszego organizmu magnez, który jednak możemy uzupełnić jedząc czekoladę.
Najnowsze badania przeprowadzone przez amerykańskich uczonych wykazały, że czekolada może poprawić sprawność mózgu. Zawiera ona wiele substancji stymulujących np. kofeinę, teobrominę czy fenetylaminę, tak więc dzięki jej spożyciu, uzyskujemy efekt nasilenia i stymulacji funkcji umysłowych.
W dalszej części badania brano pod uwagę, jaki rodzaj czekolady najlepiej wpływa na mózg. Okazało się, że osoby, które zjadały czekoladę mleczną znacznie łatwiej zapamiętywały bodźce wzrokowe i słowa. Natomiast lepszy czas reakcji i kontrolę impulsów wykazywały te grupy osób, które spożywały czekoladę ciemną.
Substancje odżywcze, jakie uwalniane są podczas jedzenia czekolady przyczyniają się do zwiększenia przypływu krwi w mózgu i dzięki temu także poprawiają jego funkcjonowanie. Wiadomo, że gdy się uczymy spalamy więcej energii. Jej źródło znajduje się w cukrach prostych, w które również bogata jest czekolada.
Zawiera ona także cynk i selen, które zwiększają wydzielanie endorfin, co z kolei pomaga w walce ze stresem , który podczas nauki nie zawsze jest wskazany. Zatem czekolada spożywana w rozsądnych ilościach z pewnością jest naszym sprzymierzeńcem w procesie uczenia się.
Ważnym składnikiem, o jakim powinniśmy pamiętać podczas nauki jest lecytyna. Jeden z jej składników - cholina - pobudza układ nerwowy oraz wzmacnia zdolność zapamiętywania. Codzienne spożywanie produktów bogatych w lecytynę zwiększa wydajność umysłową i ułatwia myślenie.
Produkty bogate w lecytynę to soja, kiełki pszenicy, siemię lniane oraz tak lubiane przez większość osób orzeszki ziemne . To przekąska, którą w trakcie uczenia się, możemy się bezkarnie objadać.
Nie można także zapominać o wodzie - cennym źródle witamin i minerałów. Zamiast coli, napojów energetyzujących, które dają przysłowiowego "kopa", lepiej sięgnąć po butelkę wody . Optymalnie powinno wypijać się dziennie 1,5 litra wody (7 szklanek). Najlepiej pić ją często, małymi łyczkami.
Woda oczyszcza ciało i dotlenia mózg, co zwiększa nasze możliwości w nauce.