Anna Starmach, Małgorzata Molska, Patryk Dziamski, Paweł Mieszała, Michał Kuter i Grzegorz Łapanowski - to tylko niektórzy spośród 13 wybitnych polskich kucharzy, którzy bez wahania zdecydowali się wspomóc organizację SOS Wioski Dziecięce i razem z Tomaszem Jakubiakiem przygotowali dla gości Hotelu Marriott wykwintną kolację. A wszystko w słusznej sprawie - środki zgromadzone podczas sprzedaży biletów i licytacji zasilą konto Stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce.
Menu stworzone przez wybitnych szefów kuchni naprawdę robi wrażenie. Znalazły się w nim między innymi: confitowany w maśle policzek z dzika, zupa z polskich ryb i grzybów hodowlanych, pierś z kaczki sous vide doprawiona kminkiem, a na deser białe brownie z pistacjami i tymiankiem. Pomysłodawcą i organizatorem Kolacji był Tomasz Jakubiak, wybitny kucharz, dziennikarz kulinarny oraz prowadzący programów "Jakubiak w sezonie" i Jakubiak lokalnie". Rolę gospodarza wieczoru pełnił Paweł Loroch - twórca pierwszego w naszym kraju radia kulinarnego. Obsługą gości zajmował się między innymi Paweł Gruba, manager sali z programu Hell's Kitchen.
W programie kolacji poza pysznymi daniami znalazły się także spektakl "Czerwony Kapturek", w którym wystąpiły Dzieci z Programu Umacniania Rodziny SOS w Nowakach, pokaz odcinka "Efekt Domina" poświęcony SOS Wioskom Dziecięcym, rozmowa z ambasadorką fundacji Dominiką Kulczyk oraz wzruszający występ Natalii Kukulskiej przy akompaniamencie Adama Sztaby. Zwieńczeniem wieczoru była licytacja. Całkowity dochód z Kolacji Charytatywnej ma na celu zebranie funduszy na rzecz opuszczonych i osieroconych dzieci, będących pod opieką stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięce.
Tomasz Jakubiak zapowiada, że pierwsza edycja Kolacji Charytatywnej to dopiero początek akcji: "Im więcej jesz, tym bardziej pomagasz". Odbędą się kolejne kolacje i kulinarne eventy. Czekamy i trzymamy kciuki!
Możecie także zasilić konto stowarzyszenia SOS Wioski Dziecięcej przekazując 1% podatku .