Wino poprawia krążenie? To prawda, ale jest też minus. Badacze: Białe może podnosić ryzyko nowotworu

Nawet jeden kieliszek białego wina może podnieść ryzyko zachorowania na czerniaka - wyjątkowo złośliwy nowotwór.

Białe wino jest niebezpieczne - do takiego wniosku doszli badacze, którzy swoje wyniki publikują w piśmie Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention. Choć od dawna wiadomo, że spożycie alkoholu zwiększa ryzyko zachorowania na niektóre nowotwory, to dotąd ostrzeżenia dotyczyły głównie nowotworów jamy ustnej, przełyku czy żołądka. 

Nowe wyniki pokazały, że niektóre alkohole mogą też zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór skóry - czerniaka. Co ciekawe dotyczy to szczególnie tych miejsc, które nie są wystawione bezpośrednio na promieniowanie słoneczne. 

Badacze doszli do wniosku, że białe wino może sprawiać, że szanse zachorowania wzrosną aż o 13 procent. Choć mechanizm tego zjawiska nie jest znany, to podejrzewa się, że może chodzić o podwyższoną zawartość aldehydu octowego. Jest go stosunkowo dużo we wszystkich rodzajach win, ale w czerwonym i różowym winie jego działanie może być likwidowane przez dużą zawartość przeciwutleniaczy. 

Jednocześnie naukowcy przypominają, że umiarkowane spożycie wina może ograniczać ryzyko zapadnięcia na choroby układu krążenia i wyjaśniają, że trudno oszacować końcowe ryzyko. Zależy ono bowiem w ogromnym stopniu od indywidualnych cech danego człowieka i jego podatności na różne typy chorób. 

Więcej o: