Myjesz surowego kurczaka pod kranem? To błąd - można go oczyścić bezpieczniej

Ta powszechna czynność może prowadzić do poważnych zatruć. W dodatku jest zupełnie zbędna.

Niemal wszyscy tak robią - przed pieczeniem, smażeniem czy grillowaniem myjemy kurczaka, by pozbyć się zanieczyszczeń i bakterii. Dla zdrowia i bezpieczeństwa. Tymczasem to dość niebezpieczny zwyczaj. Przestrzegają przed nim naukowcy i brytyjska agencja ds. żywności. Nie robią tego bez powodu.

Problemem są właśnie bakterie, a dokładniej dwie ich grupy - dobrze znana Salmonella i mniej znany rodzaj Campylobacter. Obie wywołują silne zatrucia pokarmowe, dodatkowo Campylobacter może przyczyniać się do powstawania wrzodów układu pokarmowego, a u osób o osłabionej odporności nawet wywoływać sepsę. Bakterie często występują na surowym mięsie drobiowym; naukowcy sugerują wręcz, by zawsze zakładać, że surowy drób jest zakażony.

Bakterie będą wszędzie wokół

Gdy myjemy surowego kurczaka w zlewie, rozpryskująca się wokół woda powoduje rozsiewanie bakterii. Jej temperatura jest zdecydowanie zbyt niska, by je zabić - trafiają one na to wszystko, co zwykle znajduje się w pobliżu zlewozmywaka: suszące się talerze, gąbki do mycia naczyń, umyte owoce czy sztućce. I o ile sam kurczak trafi do garnka czy piekarnika, gdzie temperatura zabije drobnoustroje, o tyle opryskane skażoną wodą przedmioty będą stanowiły zagrożenie.

Z tego samego powodu za potencjalnie niebezpieczne trzeba uznać wszystko, co miało kontakt z surowym drobiem - nóż, którym go kroiliśmy, deskę a także nasze ręce. Dłonie powinniśmy myć przynajmniej przez 30 sekund, starannie trąc wszystkie powierzchnie. Noże, deski i sam zlewozmywak najlepiej polać wrzątkiem.

Jeśli koniecznie chcecie oczyścić kurczaka, bo brzydzi was jego powierzchnia, to najlepiej użyć do tego papierowego ręcznika, który od razu wyrzucimy do kosza.

Więcej o:
Komentarze (165)
Myjesz surowego kurczaka pod kranem? To błąd - można go oczyścić bezpieczniej
Zaloguj się
  • Michal Xinski

    Oceniono 31 razy 21

    Uwaga! Odkrywamy tajemnice Panu Piotrowi Stanisławskiemu. Zlew można umyć. Naprawdę. Nie ulegnie uszkodzeniu. I to w gorącej wodzie. Ba można też odkazić chlorem. Takie cuda.

  • konradmarburg

    Oceniono 37 razy 21

    Śmieszą mnie ludzie, którzy tak atakują amerykańskie mięso/zboża/owoce. Tak jakby u nas w supermarketach sprzedawano coś o znacznie lepszej wartości...
    Te same świństwa dodaje się wszędzie na świecie. To, że ktoś wam napisze "bez GMO" nic nie zmienia, bo modyfikacja genetyczna dopuszczona do spożycia sama w sobie nie jest szkodliwa. Problemem są chemiczne nawozy i opryski (których dzięki GMO można uniknąć zresztą).
    Fakty są takie, że nie da się kupić 0,5 kg piersi z wartościowego kurczaka za 10 zł. To niemożliwe. I tyle. Trzeba się z tym liczyć, a nie pisać bzdury, że w Ameryce trują ludzi, a u nas to od lokalnego rolnika/rzeźnika, świeże, super i w ogóle...

  • pavise

    Oceniono 19 razy 17

    To jest nedzne tlumaczenie z angielskiej pracy naukowej, ktora ukazala sie ponad rok temu. Chodzilo o to ze podczas mycia , zazwyczaj w ciasnych angielskich klitkach gdzie zlew nachodzi na umte naczynia ;) , nastepuje przerzucenei bakterii na czyste naczynia. A w UK odkryto bakterie w 70% kurczakow z supermarketow. Tu jest idea calego artykulu.

  • ministrant15

    Oceniono 12 razy 12

    A nie wystarczy go poprostu zanurzyc w garnku z wrzatkiem na chwile i to zabije bakterie, bez ich rozpryskiwania?.

  • beobachter11

    Oceniono 14 razy 12

    Kurczaka z fermy polskiej najlepiej nie kupować !! To trujące : karmione i hodowane przez 36-38 dni do wagi 2,4 kg, karmione paszą z antybiotykami ( bo w hali jest ich 60-120 tys. po 16-18 sztuk na metrze kwadratowym bez światła dziennego, bo i nikt nie pozwoli , aby zachorowały) , a że człowiek zjada "białe mięsko" i później antybiotyki na niego nie działają to kogo to ?? Od zbyt szybkiego przyrostu masy ciała pęka im skóra , a przez ostatnie 10-12 dni siedzą i żrą , bo nie mają siły wstać na nogi ( stąd takie krótkie) , bo kości nie nadążają przyrastać wraz z mięśniami !! Budzone są nocą sztucznym światłem , aby "myślały" ,że to dzień i żarły .....PRAWDZIWA POLSKA ZDROWA ŻYWNOŚĆ :)))
    zapraszam do KFC itp...

  • marco35

    Oceniono 10 razy 10

    "Nigdy nie myj surowego kurczaka". Dlatego ja zawsze myję kurczaka bezpośrednio po upieczeniu.....;-)

  • bartosz.de

    Oceniono 16 razy 10

    "Nigdy nie myj surowego kurczaka - to niezwykle niebezpieczne!"

    Nigdy więcej czytania gazeta.pl wieczorem. Niezłe zioło mają.

  • kobow

    Oceniono 11 razy 9

    40 lat myje kurczaka, nigdy się nie zatrulem gąbką. Ej dzieciaki, nie piszcie już takich bzdur. Bo faktycznie ktoś uwierzy.

  • oldmug

    Oceniono 12 razy 8

    Rozumiem że Sanepid lub też inna instytucja od kontroli żywności ma to w d.. i pozwala producentom sprzedawać kurczaki "nieodkażone". A jak ktoś je kurczaki na surowo, to śmierć w męczarniach pewna....
    A co z tatarem, myć czy nie myć, po obróbce w wyższej temperaturze to już tylko mielony.

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX