Czy nagle wszyscy staliśmy się zakwaszeni? [WYJAŚNIAMY]

Piotr Stanisławski
„Jak zmniejszyć zakwaszenie organizmu?”. „Zakwaszenie - objawy, przyczyny i dieta”. Takich haseł pełno jest w internecie. Czy zakwaszenie organizmu to faktycznie poważny problem - wyjaśniamy.

Zakwaszenie organizmu to wymysł niemający poparcia w medycynie. Jednak, gdy wpiszemy to hasło do wyszukiwarki, znajdziemy wśród wyników takie rzeczy: "Zakwaszenie organizmu ma być przyczyną ogromnej liczby chorób i przypadłości. Od uczucia znużenia, bólu głowy i senności, przez nadwagę, łamliwość paznokci i depresję aż po miażdżycę, zwyrodnienie stawów i nowotwory. Co więcej narażać się na nie mamy zupełnie nieświadomie - wystarczy pić kawę, jeść żółty ser, pić alkohol czy podjadać herbatniki. Wszystkie te, i wiele innych, produkty mają powodować fatalny w skutkach wzrost zakwaszenia organizmu." Jak jest naprawdę?

1. Czym jest zakwaszenie organizmu?

Najważniejsza sprawa - nie ma medycznego stanu, który nazywa się zakwaszeniem organizmu. Ludzka krew ma pH (czyli poziom kwasowości) równy 7,32-7,45 czyli lekko zasadowy. Jeśli pH krwi spadnie poniżej poziomu pH 7,1, to mamy do czynienia z niezwykle poważnym stanem zagrożenia życia. Nie ma to jednak nic wspólnego z codzienną dietą czy rzeczami, z którymi normalnie się stykamy.

Kwasicę metaboliczną, jak nazywa się taki ciężki stan, może wywołać cukrzyca, zatrucie alkoholem metylowym, poważne niedotlenienie, przedawkowanie leków czy niewydolność nerek. W takiej sytuacji dochodzi do zaburzeń oddechu i rytmu serca, utraty świadomości i innych groźnych dla życia objawów. Leczenie prowadzone jest w szpitalu.

2. Czy często zdarzają się przypadki zakwaszenia organizmu?

Nie, prawdziwe zakwaszenie czyli kwasica metaboliczna, jest stanem stosunkowo rzadko spotykanym i jej objawy są bardzo poważne. Do lekkiego zakwaszenie krwi może dojść po intensywnym wysiłku fizycznym, gdy mięśnie wytwarzają nadmiar kwasu mlekowego. To jednak normalny stan fizjologiczny, który mija po krótkim czasie.

Organizm człowieka ma rozbudowane systemy ochronne, które zabezpieczają przed nadmierną zmianą poziomu kwasowości krwi. Działają one bardzo skutecznie i utrzymują właściwe pH jeśli człowiek nie jest bardzo poważnie chory.

3. Dlaczego ostatnio tak często słyszy się o zakwaszeniu organizmu?

Powodów jest kilka. Po pierwsze temat stał się modny w środowiskach promujących tak zwaną medycynę alternatywną. Choć nie potwierdzają tego badania naukowe, to wiele osób wierzy, że dieta zmienia poziom kwasowości organizmu i jedzenie określonych pokarmów może powodować zakwaszenie. Nie jest to jednak prawdą. Jedzenie nie wpływa na poziom kwasowości krwi, dieta "kwasowa" czy "zasadowa" nie spowodują zmiany pH, która miałaby znaczenie dla naszego zdrowia. 

Drugim powodem jest działanie firm produkujących suplementy diety. W wielu reklamach można usłyszeć o środkach zmniejszających „zakwaszenie organizmu”. To jednak tylko sposób na wyciąganie pieniędzy.

4. Czy powinienem się przejmować poziomem zakwaszenia mojego organizmu?

Ogólna odpowiedź brzmi - nie. Jeśli tylko nie cierpisz na poważną chorobę taką jak niewydolność nerek, cukrzyca czy alkoholizm, to nie grozi ci prawdziwy wzrost kwasowości w organizmie. Jeśli cierpisz na chorobę, która może wywołać taki efekt, to niemal na pewno wiesz o tym i informacji na ten temat udzieli ci lekarz.

Nie należy natomiast wierzyć doniesieniom z internetu, reklamom i podobnym źródłom. Jeżeli masz prawdziwe wątpliwości dotyczące zakwaszenie twojego organizmu, to najlepiej skonsultuj się z lekarzem pierwszego kontaktu.