Picie alkoholu w ilości przekraczającej 45 gramów na dobę (to około 3 drinków) jest jednym z głównych czynników wywołujących nowotwory wątroby. Można jednak częściowo zlikwidować to niekorzystne działanie pijąc kawę - wystarczą 2-3 kubki dziennie.
Te wnioski pochodzą z dużego, międzynarodowego raportu zbierającego wyniki badań przeprowadzonych na ponad 8 milionach osób. Pokazał on, że kawa obniża ryzyko rozwoju chorób, które wiązane są z nadużywaniem alkoholu - zwłóknienia i marskości, które często prowadzą do nowotworu. Duże ilości kawy sprawiają też, że cierpiący na zapalenie wątroby typu C (również związane z rakiem) lepiej reagują na leczenie.
Autorzy badania piszą:
Zarówno kawa, jak i jej ekstrakty, ograniczają działanie genów zaangażowanych w stan zapalny, a efekty zdają się najbardziej widoczne właśnie w przypadku wątroby.
Badacze podkreślają, że te odkrycia wymagają jeszcze dalszej weryfikacji, a picie kawy nie zabezpiecza przed innymi skutkami nadużywania alkoholu.