Problemy z erekcją dotykają nawet połowy mężczyzn w średnim wieku. Jednym z najskuteczniejszych sposobów zapobiegania temu jest aktywność fizyczna, jednak badacze odkryli, że pomaga też co innego - czerwone wino i odpowiednio dobrane owoce.
Naukowcy z Harvard University oraz University of East Anglia opublikowali wyniki badań pokazujących, że kłopotom z erekcją zapobiega też jedzenie owoców zawierających duże ilości antocyjanów, flawonów i flawonoidów. To barwniki pochodzenia roślinnego, których wiele znajduje się m.in. w czarnych jagodach i porzeczkach, truskawkach, malinach, jeżynach, aronii ale też czerwonej kapuście i skórkach ciemnych odmian winogron. W przypadku czerwonego wina należy jednak pamiętać, że nadmierne spożywanie alkoholu samo może przyprawić o problemy z erekcją.
Według badaczy odpowiednio dobrana, bogata w flawonoidy i antocyjany dieta daje efekt zbliżony do 5 godzin intensywnych spacerów w tygodniu, obniżając ryzyko problemów o 14 procent. Po połączeniu odpowiedniego jedzenia z aktywnością fizyczną ryzyko spada o 21 procent. Dieta działa najlepiej u osób poniżej 70. roku życia. Jak mówi jedna z autorek badania, prof. Aedin Cassidy, w praktyce oznacza to, że efekty są widoczne już przy spożywaniu kilku porcji odpowiednich owoców w tygodniu.
Badanie objęło ponad 50 tysięcy mężczyzn w średnim wieku, których pytano o zdolność do utrzymania odpowiedniej erekcji w ciągu ostatnich 30 lat. Brano też pod uwagę dietę, wagę ciała, stan zdrowia, aktywność fizyczną, ilość spożywanej kofeiny, palenie papierosów.
za UEA