Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi Grzegorz Puda mówił w TVP Info m.in. o programie Paszportyzacji Polskiej Żywności, który ma pozwolić na identyfikację produktów pod względem kraju pochodzenia. Część artykułów ma zawierać też informacje o pochodzeniu składników.
Puda podkreślał w TVP Info, że program ma zwiększyć świadomość społeczną konsumentów. - Dotychczas konsument, który wybierał produkt na półce bardzo często mógł być okłamywany - zauważył szef resortu rolnictwa i rozwoju wsi. - Chcemy, aby konsument miał świadomość, z jakiego kraju pochodzenia jest dana żywność, jaką drogę przebyła - dodał.
W zeszłym tygodniu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi podpisano list intencyjny w sprawie realizacji programu Paszportyzacji Polskiej Żywności. Wkrótce mają rozpocząć się pilotaże programu dla rynków: ziemniaka, wołowiny i wieprzowiny.
W TVP Info Puda przekonywał także, że "konieczne jest budowanie świadomości społecznej na temat rangi zawodu rolnika". - Warto powiedzieć, że mleko nie bierze się z kartonu, jak wiele młodych ludzi w miastach do dzisiaj uważa. To pokolenie dobrobytu, tak często wychowywane bez wartości, jest coraz słabsze i pokazała to pandemia. Tu wygrywa wieś - powiedział. - Dzieci w rodzinach rolniczych uczone są pracy, odpowiedzialności, obowiązkowości, są, można powiedzieć, dużo bardziej odporne na stres, dużo bardziej zaradne i są zdrowsze. Efekt jest taki, że to właśnie one będą kiedyś tymi najbardziej pożądanymi kandydatami na rynku pracy - dodał.