PiS wprowadzi dopłaty do szpitalnych posiłków akurat przed wyborami. 27 złotych na pacjenta

Ministerstwo Zdrowia planuje przeznaczyć dodatkowe pieniądze do posiłków serwowanych pacjentom w szpitalu. Wszystko za sprawą realizacji programu "Dobry posiłek" - jednej z obietnic wyborczych Prawa i Sprawiedliwości. Z ustaleń RMF FM wynika, że pieniądze na ten cel mają się znaleźć tuż przed wyborami.

Zgodnie z założeniami programu "Dobry posiłek", dodatkowe pieniądze mają trafić do placówek Narodowego Funduszu Zdrowia. Według Ministerstwa Zdrowia pacjenci mają odczuć różnice w oferowanych posiłków już na początku października.

Zobacz wideo Paweł Szrot o posiłkach w szpitalach: To priorytet

Dofinansowanie szpitalnych posiłków. Dodatkowe 27 złotych na każdego pacjenta

Jak poinformowało RMF FM, do końca tygodnia ma być gotowy plan realizacji programu "Dobry posiłek" wraz z analizą finansową. Według zapowiedzi - rocznie na program ma być przeznaczonych około miliarda złotych.

Na posiłek dla jednego pacjenta przypadnie zatem dodatkowych 27 złotych (obecnie żywienie jednej osoby wynosi 20 złotych). Wynika z tego, że 47 złotych zostanie przeznaczone na pięć posiłków: śniadanie, drugie śniadanie, obiad, podwieczorek i kolację. Każdy z nich ma zostać zaplanowany po wcześniejszej konsultacji z dietetykiem.

GIS skontrolował jedzenie w szpitalach. Wyniki nie są dobre

Początkowo z programu "Dobry posiłek" będą mogły korzystać te placówki, które zdecydują się go realizować. Decyzja będzie należała do osoby prowadzącej daną lecznicę. Według informacji przekazanych przez RMF FM, szpitale będą miały wówczas obowiązek udostępniania zdjęć serwowanych posiłków na stronach internetowych lub w mediach społecznościowych.

Według najnowszego raportu opublikowanego przez Główny Inspektorat Sanitarny, w 2022 roku jakość posiłków szpitalnych w Polsce nie była najlepsza. Odkryto szereg nieprawidłowości, które dotyczą co czwartej lecznicy w Polsce. Okazało się, że jedzenie jest za słodkie, za słone, za tłuste czy nieurozmaicone. Stwierdzono również, że pacjenci otrzymują za mało warzyw i owoców.

Więcej o: