Wielkanoc 2023. Kiedy jeść święconkę? Co powinno znaleźć się w koszyczku?

Wielkanoc kończy okres wielkiego postu i jest najważniejszym świętem katolików. Na dzień przed świętem wierni udają się do Kościoła, by poświęcić pokarmy. Co powinno znaleźć się w koszyczku? Kiedy można jeść święconkę?

Wielkanoc jest jednym z najważniejszych świąt w Kościele katolickim. W tym czasie wierzący upamiętniają mękę, śmierć i zmartwychwstanie Jezusa. Dzień wcześniej święcą pokarmy. Co powinno znaleźć się w koszyczku? Produkty nie są przypadkowe. 

Zobacz wideo Jak ograniczyć marnowanie jedzenia w święta? Ekspertka wyjaśnia

Co powinno znaleźć się w koszyczku? Symbolika

Wierni święcą pokarmy w Wielką Sobotę. W tym roku wypada ona 8 kwietnia. W koszyku powinny się znaleźć: 

  • chleb - symbol życia, Chrystusa,
  • jajko - symbol początku, narodzin oraz zmartwychwstania,
  • sól - symbol trwałości, nieśmiertelności oraz ochrony życia,
  • wędlina - symbol dobrobytu i dostatku,
  • chrzan - symbol pokonania goryczy męki Chrystusa,
  • babka wielkanocna - symbol doskonałości i życiowych umiejętności,
  • baranek (króliczek wielkanocny) - symbolizuje ofiarę, 

Zgodnie z lokalną lub rodzinną tradycją mogą się pojawić także inne składniki święconki:

  • ser - symbol przyjaźni między człowiekiem a siłami przyrody,
  • pieprz - podobnie jak chrzan, symbol pokonania goryczy męki Chrystusa,
  • woda święcona - symbol Ducha Świętego, i oczyszczenie z grzechu,
  • kurczaczek - wg ludowego powiedzenia "Chrystus wstał z grobu jak kurczę z jaja",
  • zajączek - symbol płodności i odrodzenia przyrody. 

Kiedy jeść święconkę?

Pokarmu z koszyczka nie spożywa się bezpośrednio po poświęceniu. Wyznawcy Kościoła katolickiego czekają do śniadania wielkanocnego, które rozpoczynają tuż po mszy w Wielką Niedzielę. Jajkami dzielą się jak opłatkiem podczas Bożego Narodzenia. Dodają je także do żurku lub białego barszczu. 

Wielkanoc. Zwyczaj święcenia pokarmów. Skąd pochodzi?

Zwyczaj świecenia pokarmów wywodzi się z wczesnochrześcijańskiej tradycji składania ofiar z płodów ziemi. "Z czasem zaczęto błogosławić również inne pokarmy, głównie takie, których nie spożywano w Wielkim Poście, a które posiadają właściwości lecznicze, magiczne, dobroczynne i niosą ze sobą ważną treść symboliczną. W średniowieczu święcenie pokarmów stało się jedną z ważniejszych ceremonii misterium paschalnego. W Polsce zwyczaj ten pojawił się dosyć późno, bo dopiero ok. XIII w. (najstarsze benedykcje znajdują się w Mszale gnieźnieńskim z 1300 r.)" - czytamy na stronie Państwowego Muzeum Etnograficznego. 

Więcej o: